На първо четене – управляващите си подсигуриха бъдещи изборни победи по закон

3211
На първо четене – управляващите си подсигуриха бъдещи изборни победи по закон
Снимка: БГНЕС

С промените в Закона за публичните финанси се подготвят бъдещи изборни победи. Това заяви от пленарната трибуна депутатът от БСП Румен Гечев, който е бивш министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов.

Законопроектът касае финансовото здраве на общините и беше приет на първо четене със 101 гласа „за” и 23-ма „против”.

Малките общини ще трябва да имат доброволни отряди за борба с бедствията

Общините с население до 20 000 души трябва задължително да имат доброволни формирования за борба с бедствията. Това предвиждат промени ...

Гечев визира Раздел IV в законопроекта. Съгласно него финансовият министър ще може да отпуска временни безлихвени заеми от държавния бюджет за закъсали общини (чл. 130ж). Условията по тези временни безлихвени заеми се определят от финансовия министър, срокът за връщането им също се определя от финансовия министър, но той не може да бъде по-дълъг от срока за процедурата за финансово оздравяване, определен от Общинския съвет на съответната община. Ние Швейцария ли сме, за да можем така да раздаваме пари, попита Гечев.

Друг аргумент против закона беше, че финансовият министър ще може да определя дали този заем да се превръща в субсидия. Това е предвидено със следния механизъм – по предложение на министъра на финансите с акт на Министерския съвет на затруднена община може да бъде отпусната допълнителна субсидия от централния бюджет за погасяване на безлихвен заем при определени условия, доказващи че са предприети необходимите действия за финансово оздравяване на общините и за изпълнение на плана за финансово оздравяване.

Зададен беше и въпрос какво се случва, ако Общинският съвет откаже да постанови процедура за финансово оздравяване? В законопроекта нищо не е предвидено, заяви депутатът Георги Ковачев. Той попита и кога ще влезе в сила новия закон – ако е при сегашния държавен бюджет, то пари трябва да се отпускат от фискалния резерв, изрази опасение Ковачев. Защо няма и представител на финансовото министерство, защо го няма Владислав Горанов, попита Гечев. Манол Генов пък посочи, че 160 български общини директно ще бъдат поставени под зависимост, защото и без това разчитат на държавния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика