Национализира ли частни терени по морето Законът за устройство на черноморското крайбрежие?

5558
Национализира ли частни терени по морето Законът за устройство на черноморското крайбрежие?
Снимка: iStock/Guliver

Законът за устройство на черноморското крайбрежие предвижда частни терени, които се смятат за дюни да бъдат национализирани. За това алармира по време на пресконференция председателят на Националната асоциация „Българско Черноморие“ Димитър Канариев, предаде репортер на БГНЕС.

„Поводът за нашата реакция беше изказването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, че държавата няма да обезщетява собственици на частни имоти, в които има установени дюни. Ние по документи имаме възстановена собственост, частни имоти. В тях някои е минал, незнайно кога, и как, без присъствието на собственика, без необходимия брой специалисти и е определил, че там има дюни“, обясни Канариев.

Държавата мисли за отчуждаване на терени в "чувствителните зони" по морето

Проверяват се строежите по цялото черноморско крайбрежие. Инспекциите бяха провокирани от недоволството на хората. Утре в Бургас ръково...

Той обясни, че някои от имотите, обявени за дюни се намират на повече от 2 км. от плажната ивица и добави, че в повечето случаи става дума за терени, които са били лозя, ниви, които не се обработват. През годините в част от тях е поникнала трева, а други са се самозалесили, защото не са използвани от дълги години.

„Това не е достатъчно основание да бъде обявен този имот за дюна и от там нататък да бъде национализиран. Законът не предвижда текст за обезщетяване на собствениците. Министър Аврамова каза, че държавата не желае да зарови над 1 млрд. лева да зарови в пясъците по Черноморието и да обезщети собствениците. Предпочита да ги даде за магистрала. Хем четем закона, че дюните не могат да бъдат частна собственост, те са задължително публично-държавна. На следващо място държавата заяви, че няма да обезщетява собствениците“, коментира той и каза, че вече иска да се вземе крайно решение и да се сложи край на тази мъка за хората.

На въпрос на БГНЕС ще приемат ли бъдеща национализация на имотите, Канариев каза, че имат готовност да потърсят правата си в Европейските институции, но все още чакат да видят как ще постъпи българската държава. Според него логичната постъпка на държавата е да обезщети собствениците на разумна цена.

Председателят на асоциацията обясни, че най-много дюни има по Южното Черноморие - Царево, Созопол, приморско, Несебър.

Той посочи, че такива дюни има и по дунавското крайбрежие, но поради липса на интерес там няма проблем.

Жълт код за бурен вятър е обявен за цялото Черноморие

Жълт код за бурен вятър е обявен за цялото Черноморско крайбрежие. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и...

Според юриста Здравко Младенов възникналият проблем по Черноморието се дължи на факта, че на много места са издадени разрешения за строежи в разрез със закона.

„По морето трябва да се спазва пропорцията 60/40 в полза на озеленяването. На много места това обаче не е спазено и има случаи, в които строителството е стигнало до пропорцията 85/15 в полза на строежа. Такъв пример е Слънчев бряг, който е построен изцяло върху дюни“, подчерта Младенов.

Адвокат Добромир Михайлов заяви, че е против нарушеното право на ползване на тези земи. В момента хората не могат дори хавлия да си сложат на тях, но в същото време плащат данъци.

По думите му собственици масово ще заведат дела срещу държавата и ще ги спечелят, като сметката отново ще трябва да платят данъкоплатците, а не истинският виновници.

„Според него много от определените терени за дюни не са истински дюни. Той обясни, че според РИОСВ и МРРБ две колички пясък са дюна, което не е така.

Ангелкова: Българското Черноморие не е Слънчев бряг

Българското Черноморие не е Слънчев бряг. Има тихи и спокойни места по Черноморието. За нас е важно да развиваме всички видове туризъм ...

„Има решение на проблема и той е държавата да откупи терените от собствениците. Опитът й да промени предназначението на един имот без да плати затова е нередно“, категоричен е адвокатът и добави, че държава е унищожила и къмпингите, които те искат да бъдат възстановени.

Правилна стъпка в решаването на проблемите по Черноморието, според Димитър Канариев, е да бъдат изготвени общите устройствени планове на районите. Те ще регламентират къде може да се строи и къде не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика