Над 2 млн. души са подкрепили генерал Румен Радев

3612
Над 2 млн. души са подкрепили генерал Румен Радев
Снимка: БГНЕС

2 049 260 души са подкрепили с вота си новия български президент Румен Радев. Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 99,33% от обработените от СИК-овете протоколи.

Радев печели пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева с 59,35% срещу 36,17%. За Цачева глас са дали 1 249 043 души. Опцията „Не подкрепям никого” е била предпочетена от 154 521 души. Има, разбира се, и невалидни бюлетини – 15 449 такива са за Румен Радев, а 9 843 са за Цецка Цачева.

Обяснения за победата на Радев - ГЕРБ сами са си виновни

Вярвам, че това е една голяма победа дори за тези, които не са гласували за Румен Радев. Той не е продукт на политическото задкулисие &...

Припомняме, че след като снощи станаха ясни първите резултати от екзитполовете, премиерът Бойко Борисов обяви, че в първия работен ден на Народното събрание ще подаде оставка. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрично подчерта, че в рамките на 43-тия парламент червените няма да правят кабинет като втора политическа сила и няма да приеме подкрепа от ДПС. Тя обяви, че БСП ще се бори за победа на предсрочните парламентарни избори.

Процедурата по оставка на правителството е подробно разписана в член 99 от Конституцията. За да падне официално правителството, премиерът трябва да депозира оставката му пред Народното събрание. След това парламентът я гласува, като за приемането ѝ е необходимо обикновено мнозинство в пленарна зала, т.е. 121 депутати. Сборът от народните представители на ГЕРБ и БСП прави 122 (84+38), а премиерът Бойко Борисов вече обяви, че е абсурдно депутатите му да не му приемат оставката след спекулации, че може евентуално актът да се превърне във вот на доверие и така, макар и с подадена оставка, Борисов да остане на поста си.

След като Народното събрание гласува и приеме оставката, президентът трябва да възложи сформирането на нов кабинет на най-голямата парламентарно представена партия. В случая това е ГЕРБ. Ако в срок от максимум 7 дни мандатът не бъде реализиран т.е. ГЕРБ не направи ново правителство, шанс ще има БСП като втората най-голяма парламентарна партия - също за максимум 7 дни. Ако и червените не могат да направят правителство, президентът възлага посочването на кандидат за министър-председател на някоя от "следващите парламентарни групи" т.е. държавният глава може да избере някоя от останалите партии, а не непременно третата.

В случай че парламентарните политически сили не успеят да излъчат кабинет, държавният глава трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи парламентарни избори. Функцията на служебното правителство е да подготви предсрочните парламентарни избори.

Кой е ген. Румен Радев?

Ген. Румен Радев е новият президент на България. Той е роден на 18 юни 1963 г. в град Димитровград. Семеен, с две деца. Владе...

Има обаче една подробност – според чл. 99, ал. 7 от Конституцията "президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство". Мандатът на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев изтича на 22 януари, 2017 година т.е. вече остават по-малко от три месеца до края на престоя на Плевнелиев на „Дондуков” 2. При това положение обаче парламентът продължава да работи поне до 22 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика