Бойко Борисов подаде оставката на второто си правителство (ВИДЕО)

14162
Бойко Борисов подаде оставката на второто си правителство (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Има вече нова политическа ситуация в България. От резултатите от изборите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Не само реформи не може да се направят, но дори и бюджета. В първия работен ден на парламента ще депозираме оставката на този кабинет - утре или във вторник. Това заяви премиерът Бойко Борисов след загубата на Цецка Цачева на балотажа на президентските избори.

Борисов започна с думите "да поздравим победителите в днешния вот г-н Радев и г-жа Йотова. Да поздравя колегите от ДПС, които с техния вот помогнаха, и ДСБ, които направиха всичко възможно това да се случи". Той не пропусна да каже и, че "Патриотичният фронт" явно има други приоритети и те са различни от отразените от ГЕРБ в проектобюджета за догодина.

Давам възможност на новото мнозинство в парламента да управлява без избори. Ако на новите управляващи им трябва кворум, ще им го подсигурим, обеща още премиерът, визирайки "новата коалиция", в която вкара БСП, ДПС и ДСБ. Ще подкрепяме тези политики, които считаме за правилни. Ще потърся много сериозна отговорност на кметовете в страната, закани се още Борисов. Той посочи, че ако разликата била между процент или два, можело да има лидерски срещи, но не и при този резултат. Разбира се, че проблемът си е в нас. Това, че са се обединили срещу нас (бел. ред. - БСП, ДПС, ДСБ и "другите"), им дава възможност да управляват, подчерта Борисов.

Забравих да честитя и на г-н Кънев, който направи всичко възможно да разбие център-дясно. Могат и него да вземат в коалиция, освен ако не счита, че трябва да е в опозиция, иронизира Борисов. Според него е задължително да се свика Велико народно събрание, защото "явно нещо не е добре и хората се чувстват неудовлетворени. Нещо не усещаме, което хората ни го подсказват". Борисов обеща и ГЕРБ да настоява решенията от референдума на Слави Трифонов да станат закони, като засегна единствено темата "партийни субсидии", но не и мажоритарната система. Според лидера на ГЕРБ "нека знаем кой олигарх какви пари е дал и в коя партия. Където е 1 лев, там и 0 лева. Така че да намалим и броя на депутатите", каза Борисов, който беше подсетен, че този въпрос отпадна от референдума на Слави Трифонов.

Как се стигна дотук

На практика оставката на кабинета стана факт заради следните думи на Бойко Борисов, изречени при официалното издигане на Цецка Цачева за кандидат за президент от ГЕРБ: "На първия тур се състезават партиите. На втория се иска подкрепа - взема се, търси се, правят се или се залагат какви ли не коалиции. Ние трябва да сме първи на първия тур. Ако не сме, аз няма да ставам маймуна като Станишев, да седя после още и да викам "Ами тези избори не бяха за парламента."

Веднага след загубата на първи тур Борисов обаче се измъкна с думите, че е имал предвид, че дава оставка, ако партията ГЕРБ загуби изборите. Коя партия е по-напред от ГЕРБ, попита той, визирайки, че Румен Радев и Илияна Йотова бяха издигнати от Инициативен комитет. Премиерът обаче бързо се върна в руслото за оставка – на няколко пъти през следващите дни той посочи, че загуба на балотажа ще значи ГЕРБ да се оттегли от властта.

И Бъчварова не вижда как ще се мине без оставка, ако Цачева загуби

Издигането на кандидатурата на Цецка Цачева за президент не беше грешка. Не беше грешка и обвързването на нейния резултат с бъдещето на...

Седмицата между 6 и 13 ноември на практика се превърна в най-активната в кампанията на Цецка Цачева, но явно твърде късно и твърде малко. За историята остават реплики на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който според проучване на Института за социална интеграция всъщност все едно е бил на мястото на Цачева. Борисов на практика се предаде относно Цачева със следните думи: "За първи път и аз не се поддадох на популизма и търсех най-подходящия и знаещия човек за президентската институция, а не най-харизматичния". Той все пак опита да я подкрепи, но реплики като "Цачева е доста по-симпатична от много от лидерите и премиерите в Европа, без да искам да обиждам някого" явно не помогнаха.

В деня на балотажа Борисов беше категоричен: "Нали не си представяте, че от утре излизам и казвам размислих. ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако загуби днес. По никакъв начин. Пожелавам им приятна игра на агнешките главички".

Интересен факт е, че според Първан Симеонов, едно от лицата на "Галъп", 46,8% от българите не искат да има предсрочни избори, докато около 36,7% са съгласни да има такива. Симеонов съобщи тези данни пред Нова телевизия. Според данните, ако сега има предсрочни парламентарни избори, 31% от хората биха подкрепили ГЕРБ, 28,9% ще са за БСП, 6,8% ще отидат при "Патриотичния фронт", 6,2% събира опцията "Не подкрепям никого", а за ДПС ще гласуват 5,8%. Реформаторският блок е на границата - 3,8%.

Какво следва

Дончев за оставката: Щом даваш обещание, трябва да го изпълниш

Това не е толкова важно. Така Томислав Дончев отговори на въпроса "хвана ли дикиш" обяснението на Бойко Борисов, че ГЕРБ е първа на пре...


Процедурата по оставка на правителството е подробно разписана в член 99 от Конституцията. За да падне официално правителството, премиерът трябва да депозира оставката му пред Народното събрание. След това парламентът я гласува, като за приемането ѝ е необходимо обикновено мнозинство в пленарна зала, т.е. 121 депутати. Сборът от народните представители на ГЕРБ и БСП прави 122 (84+38), а премиерът Бойко Борисов вече обяви, че е абсурдно депутатите му да не му приемат оставката след спекулации, че може евентуално актът да се превърне във вот на доверие и така, макар и с подадена оставка, Борисов да остане на поста си.

След като Народното събрание гласува и приеме оставката, президентът трябва да възложи сформирането на нов кабинет на най-голямата парламентарно представена партия. В случая това е ГЕРБ. Ако в срок от максимум 7 дни мандатът не бъде реализиран т.е. ГЕРБ не направи ново правителство, шанс ще има БСП като втората най-голяма парламентарна партия - също за максимум 7 дни. Ако и червените не могат да направят правителство, президентът възлага посочването на кандидат за министър-председател на някоя от "следващите парламентарни групи" т.е. държавният глава може да избере някоя от останалите партии, а не непременно третата.

В случай че парламентарните политически сили не успеят да излъчат кабинет, държавният глава трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи парламентарни избори. Функцията на служебното правителство е да подготви предсрочните парламентарни избори.

Има обаче една подробност – според чл. 99, ал. 7 от Конституцията "президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство". Мандатът на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев изтича на 22 януари, 2017 година т.е. вече остават по-малко от три месеца до края на престоя на Плевнелиев на „Дондуков” 2. При това положение обаче парламентът продължава да работи поне до 22 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com