Над денонощие работа по Изборния кодекс - ето какво по-важно върви към промяна

1598
Над денонощие работа по Изборния кодекс - ето какво по-важно върви към промяна
Снимка: БГНЕС

За 28 часа работа правната комисия в парламента прие на второ четене промени в Изборния кодекс. Общо 203 параграфа бяха разгледани от депутатите на три поредни извънредни заседание.

Според седмичната програма на парламента измененията ще бъдат разгледани от народните представители още утре, 21 април.

Мнозина анализатори считат, че бързането на депутатите е най-вече заради чисто новите правила за насрочване на референдуми. С тях допитването, инициирано от шоумена Слави Трифонов, трябва да се случи преди президентския вот, а не заедно с него, както беше предвидено. С голяма доза вероятност може да се твърди, че това ще измести референдума на Слави през лятото т.е. през отпускарския сезон.

Ето основните изменения в изборните правила, които приеха депутатите:

Гласуваме задължително

Задължителното гласуване като изпълнение на граждански дълг е може би най-важната промяна в кодекса. Изменението беше предложено от Патриотичния фронт, като депутатите от мнозинството застанаха зад него. Комисията все пак реши да няма санкции за негласувалите, като за подалите бюлетини евентуално ще бъдат предоставени стимули, но това трябва да реши Министерският съвет.

Отпадна предложението на Патриотите за томбола с награди, не беше приета и идеята на Реформаторския блок за данъчни облаги.

В крайна сметка депутатите приеха, че ако не гласуваш - служебно те отписват от избирателните списъци. За да се върнеш в тях, трябва изрично да го пожелаеш преди следващ вот.

„Не подкрепям никого“

Беше прието предложението на Данаил Кирилов от ГЕРБ в бюлетината да има възможност за отбелязване „Не подкрепям никого“. Така се дава възможност на избирателите, които вече ще са задължени да гласуват, но не искат да дадат вота си за някого, да имат опция.

Район „Чужбина“ ще избира до четирима депутати

Комисията взе решение да се създаде избирателен район „Чужбина“, от който да могат да бъдат избирани до четирима депутати. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определя броя мандати.

Досега гласовете от чужбина се разпределяха в страната. След промените избирателите зад граница ще могат да гласуват и преференциално за конкретен кандидат.

Изборният ден приключва час по-късно

Депутатите от правната комисия приеха предложението на ГЕРБ изборният ден да започва в 7 часа и да приключва в 21 часа. Преди промените изборите започваха в 6 часа и приключваха в 20 часа.

Данаил Кирилов заяви пред журналисти, че не е изключен вариантът просто денят да се съкрати с един час и да започва в 7 ч. и да приключва в 19 ч. Той аргументира решението със слабия интерес за гласуване в ранните сутрешни часове.

По-кратка предизборна кампания

Народните избраници приеха и намаляване на предизборната кампания от 30 на 21 дни. Предложението е на ГЕРБ. Вносителите смятат, че 30-дневната кампания води до апатия и умора сред избирателите. По време на дебатите те дадоха примери, че предизборната кампания във Франция е две седмици, а в Чехия - 16 дни.

Експериментално електронно гласуване

Прие се и електронното гласуване, но то ще е експериментално поне до 2018 г. Депутатите решиха, че на поне три поредни вота електронното гласуване ще се тества. Резултатите от пробното електронно гласуване няма да се зачитат при крайните резултати. Ако тестовете бъдат успешни, вероятното прилагане на този вид избор може да се въведе като легален начин на гласуване през 2018 г.

Ръчно броене

След промените се запазва и ръчното броене на бюлетините. Именно заради него се стигна до хаос при обработването на изборните протоколи в столичната зала „Арена Армеец“ на местните избори през 2015 г. Депутатите обаче увеличиха броя на членовете на Столичната общинска избирателна комисия от 19 на 39.

Местните коалиции отиват в историята

Правната комисия отхвърли възможността за регистрация на местни коалиции. Предложението на Патриотичния фронт се прие с аргумента, че така се спират местните "бизнес" партии.

След промените ако няколко партии имат желание да участват заедно на местните избори в дадено населено място, ще трябва да се регистрират като коалиция на национално ниво. Това значи, че партиите от такава коалиция няма да имат право да участват в друга коалиция в друго населено място на същите избори, а ще трябва да бъдат заедно за всички градове и села в страната.

Депутатите правят така, че за референдума на Слави да се гласува през август

Референдумът, предложен от телевизионния водещ Слави Трифонов и екипа му, няма да се проведе наесен заедно с президентските избори. Тов...

Без резултати от социологически проучвания

Народните представители забраниха и резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания по повод на избори да се огласяват под каквато и да е форма. До момента забраната важеше за огласяване на резултати 24 часа преди изборния ден. Критиките са, че така се дава възможност да се появявят анонимни проучвания, а не както досега всяка агенция да стои с името си и да публикува кой е възложителят.

"Мъртвите души" ще продължават да ни мъчат

Депутатите отхвърлиха и предложението на депутатите от ДБГ за въвеждане на активна регистрация за изборите. Така на практика народните представители отказаха да се борят с проблема, известен като "мъртви души", при който в края на изборния ден от секционните комисии се дописват в списъка избиратели, които не са гласували и се гласува вместо тях.

Идеята на депутатите от партията на вицепремиера Меглена Кунева беше активната регистрация да става на всеки 10 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика