Надежда Йорданова: Прекратяването на концесията за "Росенец" е изискване на ЕС

3656
Надежда Йорданова: Прекратяването на концесията за "Росенец" е изискване на ЕС
Снимка: БГНЕС

„Това е важно, защото България трябва да покаже, че може да охранява по надлежен начин външните граници на ЕС, включително да затвори всякакви възможни вратички да се нарушават санкциите и съответно Русия да ги заобикаля“. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ Надежда Йорданова, депутат от ПП-ДБ по повод идеята да се отнеме концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“.

„Това далеч не е нова идея, по нея се работеше още в 48-ото Народно събрание. Юли миналата година ЕС прие поредния пакет санкции срещу Русия по повод войната, която тя води в Украйна. В обхвата на санкциите бяха договори за концесии на определени активи. Концесията на „Росенец“ попадаше в този санкционен режим. По-късно служебното правителство на Румен Радев реши да приложи дерогация и да не прилага регламента при едно изключително спорно положение дали въобще е възможна тази дерогация“, обясни депутатът от ПП-ДБ.

Надежда Йорданова каза кога ще внесат предложенията за промени на Конституцията

До края на лятната работна сесия на Народното събрание се очаква да бъде внесен законопроект за изменение и допълнение на Конституцията...

"Лукойл Нефтохим" се закани да съди политици заради концесията в "Росенец"

По думите ѝ това е причината 49-ото НС да подходи по-решително по този въпрос. Относно цените на горивата тя коментира, че причината да има високи цени у нас е липсата на адекватна конкуренция. 

Йорданова, която беше министър на правосъдието в кабинета „Петков“, коментира и случващото се във Висши съдебен съвет. „Казусът с избора на Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността главен прокурор показва дефицитите в прокуратурата и ВСС. Също така сочи, че правомощията на правосъдния министър трябва да бъдат по-ясно законодателно изяснени. Дали министър Атанас Славов ще обжалва това определение на ВАС, ще видим. Но за мен това показва поредния законодателен дефицит. Едновременно обаче това показва двойния стандарт на работата на прокурорската колегия и ВСС“, коментира Йорданова.

Според нея Прокурорската колегия с вчерашното си решение отказва да приложи закона и блокира прилагането на механизма за разследване на главния прокурор.

Мартин Димитров: Пристанища като "Росенец" трябва да са под държавен контрол

"Прекратяването на концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец" е съвместно усилие. Този законопроект мина през икономическа комисия ...

Измененията в Конституцията и реформите в състава и структурата на ВСС, който впоследствие трябва да избере нов главен прокурор, биха могли да се случат до края на годината, заяви още народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България”. Тя добави, че е умерен оптимист за осъществяването на реформите в посочената времева рамка.

“Имаме хронограма и за двата сценария - при мнозинство за конституционни промени от 180 или от 160 народни представители. Последните месеци показаха, че България няма право да отлага повече тези стъпки. В хода на разговорите през изминалите няколко седмици като че ли има сближаване на позициите”, заяви бившият правосъден министър. 

Представителят на “Да, България” разясни, че настоящото изчакване се налага, защото ако сега бъде избрани нови членове на ВСС, те ще работят едва четири месеца, след което ще се премине към избор на нов състав при нови правила и условия за кандидатите. “Кой професионалист, заставащ зад името си, би се впуснал в процедура по избор на членове, при все че ВСС в този си състав ще работи максимум четири месеца?”, попита риторично Йорданова. 

Юристът подчерта още, че успехът на съдебната реформа зависи, както от депутатите, така и от обществото, което не трябва да им позволява да забравят ангажиментите си. Йорданова отправи и своеобразен апел към представителите на професионалната гилдия:

Антоанета Цонева: Темата за Украйна най-много стяга чепика на българския президент

"Това, че ние се крием зад темата за Украйна ми е малко трудно да си го представя при положение, че се взеха толкова важни решения за о...

“Призовавам всеки магистрат, всеки прокурор, всеки съдия - без вашата ясна позиция и активно действие няма как да се случат адекватни реформи. Това е отговорност на всички ни”, заяви Йорданова. Тя подчерта, че непоследователното отношение на ВСС и някои от колегиите му е признак на определени зависимости и незаконосъобразни действия. Според депутата е все по-важно да се приложат препоръките на Венецианската комисия и мнозинството в прокурорската колегия на ВСС да не бъде от действащи прокурори. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика