Надежда Нейнски: Хората очакват държавата да бъде адекватна (ВИДЕО)

2453

Има административна заповед, която изключва посланикът и дипломатите да говорят без съгласието на МВнР, имах и разговор, в който се настоя да не правя никакви изказвания.

Това заяви посланикът ни Надежда Нейнски по повод реакцията ѝ по време на опита за военен преврат в Турция.

Тя направи уточнението, че политическите оценки в такава сложна ситуация винаги носят риск, а и те са приоритет на политиците, а не на посланиците, но допълни, че "друго нещо е да се дава информация за това, което се случва в Турция. Защото в съвременния свят хората очакват държавата да бъде адекватна и да отговаря на предизвикателствата по нов и съвременен начин."

Нейнски поясни, че в момента посолствата не може да имат индивидуални страници, а имат раздели в страницата на самото министерство.

Нейнски за нощта на преврата: Трябваше да има информация, но се съобразих с МВнР

Всяка посолство да има интернет страница, предложи посланикът ни в Турция. В нощта на опита за преврат Нейнски е била в Анталия, къдет...

Нещата се случваха в минути, секунди, хората имаха нужда от постоянна онлайн информация. Има много българи пътуващи, работещи, живеещи в Турция.

Този случай трябва да постави големия въпрос, че държавата трябва да бъде адекватна и в контакт с хората, за да виждат те в посолствата място, което може да им съдейства, допълни още посланикът.

На въпрос има ли потенциална опасност от страна на Турция Нейнски заяви, че най-важното за България, а и за света, е Турция да остане стабилна.

Няма военен преврат, който да е донесъл нещо добро за страната, политическите партии приеха, че смяната на властта трябва да стане чрез избори, иначе ще се върнем в племенните времена, каза още тя.

По време на опита за преврат тази подкрепа между политическите сили беше впечатляваща. Въпросът е колко дълго ще се запази този консенсус между политическите сили. Това буди огромно притеснение. Темата е кой стои зад този опит за преврат, каза в интервюто си за Нова телевизия Надежда Нейнски.

На посолството в Турция било забранено да има интернет страница и Facebook

Тренирай посланиците какво да говорят и пишат, не им забранявай. Това каза независимият депутат и лидер на партия "Нормална държава" Ге...

По думите ѝ по темата за Гюлен се казва следното - проблемът тук е между легитимна власт и паралелна държава. Политическите сили в Турция не приемат да има паралелна държава.

В коментра дали става по-трудно да си работеща жена в Турция и изчезва ли светското посланикът заяви, че "светът престана да бъде спокойно място като цяло. В момента да нас ключово е запазване на стабилността, развитието на икономиката и това Турция е изключително отворена за бизнес. Много е важно да се запази диалога между Турция и ЕС, защото ЕС не може да остане безмълвен ако се нарушават човешки права."

Припомняме, че след терористичната атака в Мюнхен от МВнР първоначално съобщиха, че няма пострадали български граждани. На следващият ден следобяд в своята Facebook страница министърът на външните работи Даниел Митов обяви, че българка е пострадала при нападението.

Тогава в официално съобщение на правителствената служба гласеше, че „премиерът Борисов разпореди на консула ни да посети незабавно пострадалата в болницата и да окаже пълно съдействие за нейното скорошно оздравяване.“

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

По повод 24 май: Румен Радев се среща с папата

Радев след катастрофата с Кирил Петков: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо

Вътрешният министър обясни защо Кирил Петков се охранява от НСО

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Социолог: Синхронът между ГЕРБ и ДПС става все по-видим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика