НАТО обеща да продължи да ни подкрепя

1272
НАТО обеща да продължи да ни подкрепя
Снимка: БГНЕС

НАТО ще продължи да подкрепя България по същия начин, по който България подкрепя НАТО. Приносът на България към дейностите, мисиите, операциите на НАТО получава много висока оценка. Това каза председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел, който е на официално посещение у нас.

Председателят на най-висшия военен орган на Алианса посочи, че причината за неговото посещение е от една страна да получи повече подробности за обстановката по сигурността в този регион.

„Да обсъдим съвременните заплахи, пред които всички ние сме изправени и кои са начините, по които можем да им противостоим. Но също така и да изразя благодарност за приноса, който вашата държава дава на НАТО към регионалната сигурност и към сигурността в глобален мащаб“, посочи той.

„Искам да отбележа вашите усилия за увеличаване на военния бюджет и също така за увеличаване на инвестициите във военни способности. НАТО е толкова силна като организация, колкото са силни съюзниците в нея. Така че на нас са ни необходими военни способности, които да бъдат изградени от всичките съюзници от НАТО, за да бъде НАТО като организация ефективна, да може да защитава нашите територии и население“, заяви генералът, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че затова е необходимо да се знае какви са липсите, какви са пропуските във военните способности във всяка една от страните-членки на НАТО и къде трябва да съсредоточат техните усилия. Генералът каза, че България е стартирала три проекта за модернизация във въоръжените си сили и той врява, че те са изцяло в синхрон с изискванията на НАТО за изграждане на военни способности.

„Искам да отбележа постиженията на България за увеличаване на стабилността в този регион, посредством сътрудничество с различните структури на държавите от региона. В голям интерес за НАТО е да бъде стабилен регионът на Балканите и това е в интерес и на съюзниците, и на населението на държавите от НАТО“, каза той. Генералът заяви и че НАТО отделя внимание на обстановката по сигурността в региона на Черно море.

В рамките на посещението си той първо се срещна с началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов генерал Павел беше награден с почетен знак „Св. Георги“ I степен за офицери.

„Ако сравним готовността на НАТО да се справя със съвременните предизвикателства от срещата на високо равнище на НАТО в Уелс досега, ще видим, че благодарение на активната роля на военния комитет, на военните командвания в НАТО бяха взети много съвременни, много навременни решения, които вече се изпълняват и НАТО днес е още по-сигурен и още по-адаптиран към предизвикателствата и заплахите на днешния ден“, каза зам.-военният министър Атанас Запрянов.

Председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел е на официално посещение в нашата страна по покана на началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Ердоган се усъмни в НАТО и пак критикува САЩ заради кюрдите

Доверието в НАТО предизвиква сериозни въпроси. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, коментирайки отказа на Алианса да помогне ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика