Не е сега моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция, смята Радев

2144
Не е сега моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция, смята Радев
Снимка: БГНЕС

Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Има много по-важни теми - корупция, престъпност и демографска катастрофа. Ние изчезваме като нация. Това заяви президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност.

По думите му тази конвенция не трябва да се използва като параван, за да отвличаме вниманието на хората. "Приемането на конвенцията без работещи закони няма да свърши работа", посочи Радев.

"Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият други тревожни статистики. Нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско. Продължава обезлюдяването на обширни райони от страната, а демографските показатели са катастрофални. На този фон често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място", заяви Радев по темата с българското председателство на Съвета на ЕС.

Вотът на недоверие

Радев: Борбата с корупцията занапред ще се води от граждани и медии

Приетият антикорупционен закон бе слаб. С ясното съзнание за неговата неефективност му наложих вето. С него управляващите изпълниха а...

След отчета, Радев отговори на журналистически въпроси. Запитан как оценява вота на недоверие към правителството, внесен от БСП, Радев отговори:

„Трябва да си отговорим на въпроса има ли корупция в България. Очевидно има. Трябва да си отговорим на въпроса как се противопоставяме на тази корупция. За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото за справянето с корупцията. Оценявам всяко едно усилие в тази насока".

Той обаче подчерта: "Категорично искам да кажа, че няма война между институциите. Има определени ценностни разминавания. С парламента работим в рамките на законите. С премиера на Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно. Не приемам българският премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава, а българския президент да го научава от медиите".

 

По думите му Турция явно е имала намеса в изборния процес у нас, както и в работата на българското мюсюлманско изповедание.

Равносметката: Румен Радев отчита една година на поста

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще дадат пресконференция на 24 януари по повод една година от встъпването им в ...

"Когато говорим за отношения с Турция трябва да сме много честни. България трябва да помага да се избегнат рисковете. Досега не съм чул мнението на г-н Борисов", каза още Румен Радев.

В отговор на въпрос дали се консултира с Корнелия Нинова, той отговори: "С г-жа Нинова се виждам толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на Народното събрание. Президентът не дължи обяснения и извинения на властта".

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви недоумението си защо българските общности в чужбина са били изключени от темата за българското европредседателство.

"За тези хора България е истинската родина. Със силата на президентската институция искам да им кажа, че България стои зад тях. Казах им навсякъде, че те са огромен потенциал за страната. Амбицията ми надскача отделни политики, надскача един мандат", заяви Йотова.

Тя уточни, че не могат да върнат всички наши сънародници у нас, но могат да работят спешно за съхранение на самосъзнанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика