Не изборите, жп транспортът бил основна грижа на служебния кабинет

1749
Не изборите, жп транспортът бил основна грижа на служебния кабинет
Снимка: БГНЕС

Основната ни грижа като отговорно правителство, макар и с кратък мандат, е жп транспортът. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков, който откри Регионалната конференция на тема „Инвестиционни възможности за транспортния сектор.

„Благодарност към ЕК за това, че България е домакин на конференцията за транспорта. Приветствам сърдечно в София европейския комисар по транспорта Виолета Булц, под чиято егида се организира настоящата конференция.

Взети са мерки Турция да не се меси в изборите, увери Герджиков

Взети са мерки срещу това Турция да не се намесва в изборния процес на България. Това стана ясно от думите на служебния премиер Огнян Г...

Днешното събитие е със сериозен експертен, но и подчертано политически потенциал, обединява министри и експерти от държавите-членки на ЕС, ангажирани с планиране и реализиране на така важната за Европа транспортна инфраструктура. Очакваме да бъдат дискутирани конкретни инициативи и интелигентни решения за устойчива мобилност”, каза Герджиков.

Според него обединена Европа се ражда с идеята за общ пазар, което значи свободно движение на хора, стоки и капитали, по-добре организирана инфраструктура, повече интеграция и кохезия.

„Европейският проект разшири хоризонта на националната визия за развитието на транспорта във всяка отделна страна и дори да градим транспортни връзки локално, вече мислим глобално. Преодоляваме заедно тесните места и липсващите връзки в инфраструктурата. В този процес несъмнена е ролята на ЕК за дефиниране на приоритетните проекти и най-подходящите схеми на финансиране. С успеха на европейската транспортна политика координираният подход се установи като полезен елемент за свързаност на съседните страни”, посочи служебният премиер, цитиран от БГНЕС.

Огнян Герджиков е на мнение, че трябва да се намери отговор на въпроса как заедно с европейските партньори да намерим най-точния алгоритъм за национална транспортна политика, в синхрон с европейската, как да осигурим мобилността без да рискуваме външните граници на ЕС.

Герджиков: Назначаваме еврокомисар, ако 10 дни след изборите няма правителство

Ако след изборите на 26 март не бъде излъчено стабилно правителство, служебният кабинет ще номинира следващия български еврокомисар. То...

„Неслучайно България насочи усилия към изграждане на модерна инфраструктура по направлението Изток-Запад. Пътят към Азия минава през Балканите по суша и море. Страната ни е естествената врата на Европа към Близкия и Среден Изток. Врата за търговия и приятелство, мост за сътрудничество и доверие. През преходния програмен период с европейско участие бяха изпълнени редица важни за български инфраструктурни проекти, ползата за които е видима за обществото, като автомагистралната мрежа в Южна България, която облекчи транспортните потоци към южната ни граница. Очакваме през настоящия програмен период да се доизградят основните жп линии по същото направление”, заяви още Герджиков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика