Не се побират в бюлетината: ЦИК се чуди какво да прави с дългите имена на коалициите (ВИДЕО)

2249
Не се побират в бюлетината: ЦИК се чуди какво да прави с дългите имена на коалициите (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Начинът на изписване на регистрираните партии и местни коалиции ще бъде еднакъв за цялата страна. Разбира се, има на места местни коалиции, които са с много дълги имена и дори част от тях не могат да се съберат в бюлетината. ЦИК ще вземе решение и ще реши въпроса по най-добрия възможен начин",  каза говорителят на ЦИК Росица Матева по време на редовен брифинг пред медиите във връзка с подготовката на местните избори.

Тя уточни, че за съжаление в някои случаи, за да се изпише цялото име на местната коалиция, ще се наложи това да стане с много дребен шрифт, но добави, че все още се търси решение на въпроса. ОЩЕ: ЦИК изтегли номерата на партиите за местния вот, БСП първи в бюлетината (ВИДЕО)

Кампанията е спокойна засега

"Предизборната кампания от гледна точка на ЦИК протича спокойно. Има само два сигнала за предизборни нарушения, които не са особено тежки. Препратени са да се гледат от общинските избирателни комисии", каза Матева. 

Стана ясно, че има доста случаи, в които кандидати са назначени за членове на секционни избирателни комисии или за членове на общински избирателни комисии, които те са заличени, тъй като не отговарят не изискванията на закона. ОЩЕ: Официално: България е в предизборна кампания преди местния вот

Машинния вот

Росица Матева отговори, че в момента все още не е ясно колко машини ще ползваме на местния вот, тъй като все още не е приключила работата по двете обществени поръчки. "Нямаме сключени договори. В момента колко машини ще ползваме, не е на дневен ред", добави Матева. Припомняме, че едната е за софтуера на машините, а другата има две обособени позиции, които касаят логистиката на устройствата. ОЩЕ: ЦИК е обявила обществената поръчка за софтуера на машините (ВИДЕО)

Малко цифри за кандидатите

"Малко повече от 30 хиляди са кандидатите за общински съветници, които се борят за 5053 мандата в цялата страна. Около 1360 са кандидатите за кметове на община, ще избираме 265 кметове на община. Около 6900 кандидатите за кметове на кметства, като те се борят за 3041 кметства и около 400 са кандидатите за кметове на район, като ще избираме 35 районни кметове в София, Пловдив и Варна", добави Матева. 

Изборният протокол

Тя припомни, че ЦИК вече е приела решението, с което е одобрила изборните книжа. "Постарали сме се протоколът да бъде улеснен за попълване от секционните избирателни комисии. Секционните избирателни комисии няма да сумират резултата от двата вида гласуване. Ще установят резултата най-напред от гласуването с хартиени бюлетини, недействителни бюлетини, след това разпределението по партии и коалиции, едва след това ще установят резултата от гласуването в машини. Общият резултат ще бъде сумиран в изчислителния пункт в общинската избирателна комисия", каза Матева. ОЩЕ: Росица Матева: Членовете на СИК няма да сумират числата от бюлетините

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика