Официално: България е в предизборна кампания преди местния вот

4882
Официално: България е в предизборна кампания преди местния вот
Снимка: БГНЕС

От 0.00 ч. днес до 24.00 ч. на 27 октомври 2023 г. България е в предизборна кампания преди местните избори. През този период хиляди кандидати за кметове, общински съветници и кметове на кметства ще се състезават за местната власт по места.

За изборите са регистрирани 58 партии и 9 коалиции, а по места има издигнати кандидати от местни коалиции, инициативни комитети, а някои кандидати се явяват като независими такива. ОЩЕ: ЦИК изтегли номерата на партиите за местния вот, БСП първи в бюлетината (ВИДЕО)

Кандидатите за кметове и общински съветници ще се се състезават за 265 общини в страната. Участниците в кметската надпревара и всички кандидати за местния парламент в 28-те общини - областни центрове - може да видите ТУК

ЦИК призова за толерантност

ЦИК призовава всички участници в изборния процес да провеждат една толерантна кампания, да спазват изискванията на Изборния кодекс и на решенията на ЦИК и да представят своите визии по начин, който не води до необходимостта да бъдат санкционирани“, каза говорителят на ЦИК Росица Матева по време на седмичния редовен брифинг на комисията.

Кампанията бе и една от причините депутатите да излязат във ваканция преди вота на 29 октомври. ОЩЕ: Христо Панчугов: Местните избори няма да счупят сглобката

Какво казва Изборният кодекс?

Изборният кодекс казва какво е позволено и какво е забранено в рамките на предизборната кампания. Това е уредено в глава Дванадесета на кодекса.

Кампанията се води на български език, предизборните събрания са публични, като не се допуска агитация в държавни и общински учреждения и институции. В рамките на кампанията е забранено използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация. Не се допуска извършването на предизборна агитация от служители на вероизповеданията. Такива са разпоредбите на изборното законодателство в България. ОЩЕ: Депутатите се отказаха - няма да работят извънредно и увеличават ваканцията за изборите

Изборният кодекс забранява публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания. Тези материали не трябва да застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението. Също така не бива да накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. В агитационните материали се забранява използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения. Всеки агитационен материал трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата му площ и е разположена в обособено поле. В аудио и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание. Във времето на предизборната кампания може да се използват и платени форми с цел популяризация на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и агитация към гласуване за техните кандидати.

Колко струва хартията за изборите?

На изборите ще се гласува както с познатите хартиени бюлетини, така и с машини. Хартиената бюлетина струва на държавата по 0.40 лв., като общият им брой ще бъде 21 милиона. Ролката за машината по 14 лева. ОЩЕ: Колко струват бюлетините: Хартиената върви по 0.40 лв., а ролката за машината по 14 лв. (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика