Ненчев: Да се арестуват пилотите, отказали да летят

6602
Ненчев: Да се арестуват пилотите, отказали да летят
Снимка: БГНЕС

"Военна полиция вече трябва да е там, да разпита, да не кажа да ги арестува, това не е инициатива на един човек. Някой на много високо ниво дава основания на тези хора да процедират по този начин." Така бившият министър на отбраната Николай Ненчев коментира ситуацията на летище "Граф Игнатиево" и по-точно отказът на бойните пилоти да летят.

"Ситуацията ми прилича на пуч, на пълзящ държавен преврат, опит за извиване на ръце, виждам елемент на организация която на този етап изглежда: "Направете всичко възможно, дайте ми "Грипен", допълни още Ненчев пред bTV.

Спасете НАТО от Турция

Организацията на Северноатлантическия договор, известна като НАТО, е изправена пред екзистенциален проблем. Не, не става въпрос за тов...

Те са военнослужещи, тяхното задължение е да изпълняват, техният отказ може да доведе до дисциплинарна отговорност. Изведнъж колко човека не се чувстват психически нестабилни? Кого се опитват да заблудят, че в един ден всички едновременно не се чувстват добре, това е организиран процес, някой стои зад тези действия, категоричен беше Ненчев.

"Ако в момент на криза те не се чувстват добре, кой ще защитава националния интерес на страната? Нека тези хора да намерят форма и начин да се срещнат с политическото ръководство", препоръча още бившият министър на отбраната.

В подкрепа на пилотите

Вярно е, че доста голяма част от военните ни пилоти се борят да летят поне 30 часа годишно, докато стандартът на НАТО е за 180 часа годишно. Това коментира казусът журналистът Александър Богоявленски пред Нова телевизия.

Като има гориво, но няма самолети, няма смисъл да се лети, каза Богоявленски, визирайки вчерашно изказване на военния министър Красимир Каракачанов. Той посочи, че се радва на "дипломатичната и интелигентна реакция" на пилотите в „Граф Игнатиево". Очевидно времето за дипломатичност вече изтече, смята Богоявленски.

Близкият изток и залезът на дипломацията

Напрежението в Близкия изток отново нараства. Този географски регион, бидейки люлка на цивилизацията, винаги е преживявала сътресения. ...

Според информация от вчера, 24 октомври, 8 от 10 ремонтирани двигатели за изтребителите МиГ-29 нямат документация за извършения ремонт, съответно няма как да бъдат приети. Освен това се появи информация, че два двигателя продължават да имат технически проблеми – един, ремонтиран в Полша и един, ремонтиран в Русия. Не може по толкова безразборен начин да се действа, категоричен беше Богоявленски, който посочи и разнопосочните обяснения за документацията – нямало такава, имало, но копия. Отделно няма смазочни материали, необходими за двигателите на МиГ-овете. Не може да твърдиш, че като има гориво, самолетът може да лети – системата е по-сложна и ако не работи една малка част, няма как да се лети, каза Богоявленски.

Не повече от 7 МиГ-29 са летели през последните години, а през последните 12 месеца – 2-3, твърди Богоявленски.

Предистория

Припомняме, че на 24 октомври бойните пилоти масово са докладвали, че се чувстват психологически непригодни да летят. Ще бъде изпълнявано само дежурството по "Air Policing", в което до края на месец октомври участват италиански изтребители.

По този начин бойните пилоти изразяват своята демотивираност и разочарование от поредното спиране на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС. Проблеми има и с новодоставените двигатели за самолетите МиГ-29, които не могат да бъдат използвани поради липса на протоколи. Бойната авиация е в критично състояние, пилотите летят опасно малко и има реална опасност от инциденти, заявиха за БНР пилоти от авиобазата.

Тихо и кротко Китай стана важен инвеститор на Балканите

Балканите не се ползват с добро име сред останалите европейци – в асоциациите на мнозина те са свързани с етнически конфликти, ко...

На 16 октомври ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, каза: "Една авиация на 100 години трудно ще приеме чужди самолети да поемат дежурство за сигурността на небето."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика