Ненчев е спокоен за всичко, което сторил като министър

1172
Ненчев е спокоен за всичко, което сторил като министър
Снимка: БГНЕС

Бих искал да ви уверя, че аз се чувствам спокоен за всичко онова, което съм сторил, за дейността си в тези 2 години и почтr 3 месец. Заставам зад всяка моя дума, зад всяка моя инициатива. Това каза бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Във връзка с изнесената информация от служебния вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев за нарушения в над 100 обществeни поръчки, Ненчев сподели, че това него лично твърде го изненадва. „Това са почти всички поръчки за цялата 2016 г.“, каза той и посочи подозренията си за времето, за което е свършена проверката. От собствения си опит той съди, че одитна проверка и очаквания доклад отнема приблизително от 2 до 3 месеца само за една поръчка или за проверка в едно дружество. „За мен е странно как в рамките на десетина – единадесет дни са проверени повече от 100 обществени поръчки, т.е. би означавало, че някъде около 11 минути са отделили съответните експерти, което мен лично малко ме безпокои“, изчисли бившият военен министър, цитиран от БГНЕС.

Откриха нередности в над 100 обществени поръчки на Министерството на отбраната

Към момента е завършен доклад по отношение проверка на състоянието на обществени поръчки, които са в отговорностите на Министерство на ...

Според Ненчев изявлението на Янев създава усещане в обществото за нещо нередно, за едва ли не корупционни практики. „Нещо, което категорично мога да заявя, че не отговаря под никакъв начин и никаква форма на истината. Бих искал да ви уверя, че аз се чувствам спокоен за всичко онова, което съм сторил, за дейността си в тези 2 години и почти 3 месеца, заставам зад всяка моя дума, зад всяка моя инициатива“, каза Ненчев. Той дори даде положителна оценка на всички хора, „които работят в системата, които се занимават с обществените поръчки“. „Бих искал да ви уверя, че през цялото това време аз съм имал доверие, което съм гласувал и съм ги подкрепял във всяка една инициатива. Самият аз съм правил и съм извършвал съответния контрол“, заяви Ненчев. Той сподели и учудването си защо ресорният зам.-министър от неговото време Десислава Йосифова днес е в политическия кабинет на Стефан Янев. „Тоест ако положението изглежда толкова мрачно как така и на какво основание, ресорният зам.-министър е в неговия политически кабинет, попита той.

Ненчев, вече като бивш министър на отбраната, намери за нужно да изрази притеснението си „относно това, че за редица инициативи на МО научаваме от чужди фактори, в случая от генералния секретар на НАТО“. Преди няколко дни разбира, че се касае за разполагане на патрулна морска група в акваторията на Черно море и е изненадан, че го научил не от министъра. „Не съм и чул и дума по отношение на предното разполагане, не съм и чул дума от служебния министър относно инициативите на НАТО, инициативите на българското правителството“, каза Ненчев. Той не е разбрал и с какъв мандат Стефан Янев е в Брюксел днес, какви ще бъдат неговите становища и как той ще гласува по точките от дневния ред.

„Всичко това ме кара да вярвам, и това изявление свързано с обществените поръчки, че Янев се опитва да ни атакува и персонално мен политически, което според мен е нарушение на основния закон и на принципа, чрез който служебното правителство всъщност е отговорно да проведе честни и прозрачни избори на 26 март“, каза Ненчев. Бившият министър в кабинета „Борисов 2“ сподели и, че е малко обезпокоен от факта, че именно служебният министър на отбраната отговаря за изборите. Това на Ненчев някак му навявало „едни лоши спомени от друго време“.

Поръчките за цялата 2016г. Ненчев каза, че са около 105. На въпроса колкото от тези поръчки, които бяха обявени, бяха прекратявани и после наново обявявани, той каза, че не може да ги изброи. „За всеки случай, в който съм имам съмнение самият аз съм разпореждал да бъде извършен одит и да ми бъде предоставян доклад. Прекратените сигурно са над 14-15 само през последните месеци“, каза той, но поиска да види доклада и тогава обеща да отговори съвсем конкретно на всеки един от въпросите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com