Ненчев още не знае какви боеприпаси са изпробвани при смъртоносния инцидент в "Анево"

7652
Ненчев още не знае какви боеприпаси са изпробвани при смъртоносния инцидент в "Анево"
Снимка: БГНЕС

Близо три седмици след инцидента на полигона в "Анево", при който загина един американски гражданин, а други четирима пострадаха, министърът на отбраната Николай Ненчев все още не знае какви боеприпаси са били тествани. Това става ясно от писмен отговор на военния министър до депутат, съобщи БГНЕС.

"Специалистите по боеприпаси от Министерство на отбраната не разполагат с официалната информация какви номенклатури боеприпаси, техните производствени данни (вкл. година на производство) и чия собственост са тествани на полигона с. Анево, собственост на ВМЗ Сопот. Същите не са участвали в извършените огледи и процесуално-следствени действия". Това пише в отговора си министър Ненчев и отново уточнява, че не знае срока на годност на тестваните снаряди.

Писменият отговор вкарва Николай Ненчев в поредното противоречие около инцидента в Анево. На 10 юни министърът обяви, че е поискал от директора на служба "Военна информация" Йордан Бакалов да бъде извършена пълна проверка по повод информация на агенция "Ройтерс", че пострадалите американци в Анево са изпробвали българско оръжие за опозицията в Сирия. Няколко часа след опита на министъра да опровергае информацията на агенцията, самият Ненчев бе опроверган от Посолството на САЩ в България, което съобщи, че подизпълнителите на американското правителство, станали жертва на взрива в Анево, са работели по военна програма за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия.

Осем месеца от началото на мандата си като министър на отбраната, Николай Ненчев е сред малцината ръководители на ведомството, които все още не са посещавали Пентагона в това си качество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика