Ненков: Висшите ръководители в съдебната власт се избират с участието на политици

3963
Ненков: Висшите ръководители в съдебната власт се избират с участието на политици
Снимка: БГНЕС

Политиците у нас могат да влияят и имат средства за това, при избора на висшите ръководители в съдебната власт. Мнението си по темата "Апартаментгейт" изрази в предаването „Тази събота” по БТВ бившият конституционен съдия Румен Ненков. Според него, такава практика се наблюдава в целия свят, тъй като това е политически процес. "Висшите ръководители в съдебната власт се избират с участието на политиците”, категоричен бе Ненков. В ефир той заяви, че когато той е бил член на Конституционния съд сегашният главен прокурор на България - Сотир Цацаров - го е попитал дали не иска да се кандидатира за шеф на Върховния касационен съд.

Румен Ненков е отказал, но на свой ред за заемане на длъжността е предложил трима души, сред които и настоящият председател на съдебната институция - Лозан Панов. „По какъв начин са осъществявани следващите контакти с Лозан Панов и как е разговаряно не е ясно, но не е минало без разговори с ръководителите на водещите партии, включително и с министър-председателя. В това няма нищо лошо”, коментира Ненков. Той заяви, че Лозан Панов е добър юрист и до момента на назначаването му, като председател, двамата са поддържали добра комуникация.

Протест в защита на Лозан Панов, имало подготовка да бъде отстранен като председател на ВКС

Призив за протест в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов набира скорост във Facebook. Протестът е на...

Доверието на Ненков към Панов е било сериозно, но сега вече могат да бъдат направени известни възражения по поведението на шефа на ВКС. "Той започва да се вживява в една роля, която не му е присъща", добави Ненков. Според него, председателят на ВКС не трябва да изразява публично това, което става в семейството му. Може да има всякакви политически пристрастия, но когато съпругата ти говори за присвоена държава, означава, че ти имаш определени виждания и предпочитания. Хората очакват от председателя на Върховния съд да бъде импотентен политически. Да не бъде ангажиран с нито една политическа сила”, категорично изрази мнението си по отношение на сагата "Апартаментгейт" Румен Ненков.

Той смята, че с този скандал се цели внушаване у хората, че на политиците и изобщо властимащите "са им били подарявани апартаментите, което не е вярно". "Тези продавачи обаче имат интерес да намалят разходите по сделката, като по този начин ще получат повече пари, но ще платят по-малко данъци”, обясни Ненков. Той е категоричен, че ако при изповядване на една сделка в нотариалния акт е записана една цена, а в същото време "под масата" са броени и други пари, това вече е нарушение на закона. "Смятам, че трудно би се установило подобно нещо, защото всеки ще твърди, че сделката е изповядана на цената, която е посочена в нотариалния акт”, коментира бившият конституционен съдия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика