Невиждано напрежение преди конгреса на БСП: Подготвя се опит за сваляне на Нинова?

15169
Невиждано напрежение преди конгреса на БСП: Подготвя се опит за сваляне на Нинова?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

След петъчното драматично заседание в БСП часове преди днешното заседание на 50-ия конгрес на партията, напрежението между ръководството и опозицията ескалира. Петъчният пленум почти стигна до изключване на десетки членове - единият от тях е бил евродепутатът Петър Витанов, а в зала са се чули обвинения в предателство. 

По информация на Actualno.com днес напрежението ще стигне нов връх, ще бъде и осъществен опит за сваляне на Корнелия Нинова от поста председател на социалистическата партия.

По предварителен план в дневния ред на конгреса не стои лидерския въпрос, но вътрешната опозиция в БСП ще направи всичко възможно това да се промени.

"Оставката на Нинова е факт от миналия конгрес, не е изтеглена, не е констатирана. Утре конгресът може да я констатира, какъв е проблемът, той може да прави всичко, и другарката Нинова - с влака за Мизия", разкри намеренията на опозицията Кирил Добрев вчера.

Друга точка на напрежение немиуемо ще бъде и обявеният нов списък със санкционирани по закона "Магнитски", в който е и името на дългогодишния социалист Румен Овчаров. Самият той коментира, че докато не се запознае с обвинението, няма да коментира.

Вчера по време на регистрацията на БСП в ЦИК за предстоящите предсрочни избори на 2 април самата Нинова потвърди, че лидерският въпрос няма как да бъде обсъждан:

"В Устава на БСП сме приели, че председателят се избира от всеки един от членовете на партията с пряк избор. Докато тази норма важи, всички претенденти за поста да заповядат догодина през септември, когато ми изтича мандатът, да се явят пред членовете и когото те изберат", коментира тя и допълни какво се очаква да дискутират социалистите на този Конгрес:

"Трябва да обсъдим нова, модерна лява програма. Старата ни е от 2008 г., а обществените отношения се промениха. Също така промени в Устава, имаме платформа за местни избори, ще обсъждаме и предсрочните парламентарни избори", каза още тя.

Нинова изтъкна причините, поради които се търси реванш в БСП:

"Вътрешните битки пречат на партията, те не са лични, а принципни. Започнаха във времето, когато направихме реформата. Трите мандата за депутати обидиха много другари, които още не могат да ни простят. Прекият избор за председател беше загубен от Кирил Добрев и той не може да го преживее. Имаме и трети въпрос за обсъждане - нашата твърда позиция срещу Истанбулската конвенция - джендър идеологията при децата създава също напрежение. Не само вътре, а и в ПЕС", заяви тя.

Лидерът на БСП коментира и последните изказвания на Сергей Станишев:

"Преди да дава оценки, трябва да отговори на много въпроси - защо въведе плоския данък и по този начин превърна БСП в дясна партия? Защо се прегърна с Местан на Орлов мост? Защо предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Защо като ръководител на ПЕС допусна най-грандиозния корупционен скандал в Европарламента - този с Катаргейт?“, попита тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика