НФСБ: Цацаров трябва да започне с реорганизиране на КПКОНПИ

2159
НФСБ: Цацаров трябва да започне с реорганизиране на КПКОНПИ
Снимка: БГНЕС

Предложението Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ излезе от парламентарната група на ГЕРБ и други наши колеги от парламента. На изслушването му по покана на НФСБ разговаряхме повече от час. Нашата парламентарна група с решение между двете формации НФСБ и ВМРО реши да подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия, след като чухме неговото виждане за бъдещето развитие на звеното, за реорганизация на тази структура, за бъдещи евентуално законодателни инициативи, които трябва да слязат през Народното събрание или през нашата парламентарна комисия. Това каза депутатът от "Обединени патриоти" Борис Ячев (НФСБ) и председател на парламентарната антикорупционна комисия пред БНТ.

В много голяма степен онова, което г-н Цацаров има като намерение да реализира като бъдещ председател на КПКОНПИ съвпада с нашите виждания като парламентарна група, на Национален фронт за спасение на България, на депутатите от НФСБ, мое като председател на Парламентарната антикорупционна комисия, подчерта Ячев.

НФСБ подкрепи Цацаров за шеф на КПКОНПИ, Симеонов иска стесняване на проверяваните лица

НФСБ също ще подкрепи Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Той имал добра визия за реформа в специализираната комисия за отнемане на незако...

Какво се е обсъждало на срещата?

По думите му първо трябва да се направи реорганизация вътре в самата система на Комисията за противодействие на корупцията. Едно от звената, които са всъщност на обществения показ - звено противодействие на корупцията, което реално извършва различните оперативни разработки (работата по сигналите) е с изключително редуциран състав, каза Ячев. Това са бившите служители, които дойдоха в антикорупционното бюро от служба ДАНС и при всички случаи трябва да бъдат направени вътрешни размествания най-вероятно, за да бъде увеличен щатът на тези служители, защото от тяхната работа и от техния краен резултат всъщност обществото добива представа има ли реална полза от борбата срещу корупцията или няма.

По отношение на т. нар. полицейски правомощия на КПКОНПИ: Звеното да може да проследява и задържа под стража звеното. Това беше законодателна инициатива, която не стигна до никъде. Сотир Цацаров не споделя идеята. "Това е и наше становище, тъй като има достатъчно структури всистемата на МВР, които могат във взаимодействие с комисията, да реализират операции", коментира Ячев.

Парламентарният контрол върху дейността на това бюро трябва да се подобри, съгласи се председателят на антикорупционната комисия. В момента, те се отчитат веднъж годишно както и главният прокурор. Парламентарната комисия може да ги кани през 3 месеца на изслушване или извънредно, при висок интерес, обясни той. Мнението и на Сотир Цацаров, на НФСБ, а и на други парламентарни групи, забелязвам, е че трябва да се помисли за по-ефикасен и резултатен парламентарен контрол върху дейността на КПКОНПИ и на главния прокурор, не само изслушване. Това трябва да стане, без да се режат правомощия на органите или да се увеличават парламентарните, а с намиране на баланс, категоричен е Ячев.

Ясен Тодоров: Г-н Цацаров ще влезе с летящ старт на поста в КПКОНПИ

"В крайна сметка работата на тази комисия е превенция и пресичане на корупцията. Г-н Цацаров има голям опит. Освен това той е наясно с ...

Отворена остава темата за бъдеща редакция на антукорупционния закон и широкият му обхват, който в параграф 2 засяга и държавната администрация. Дори и шофьори в комисиите са длъжни да подават декларации за имущество или конфликт на интереси, а те нямат достъп до еверопейски бюджетни средства и прочие.

Отворен остава въпросът и за прекратяване на мадната специално на главния прокурор, защото на шефа на КПКОНПИ е разписан в закона. Той би могъл да се обсъди при необходимост с повишаване на контрола, стана ясно още от думите на Ячев.

"Политическа покдрепа за новият главен прокурор никой не е търсил и ние не сме давали. Чрез квотата ни във ВСС е изразена такава професионална. Считаме, че г-н Гешев трябва да бъде оставен да работи на спокойствие без политическо вмешателство, препоръки или съвети, за да докаже още в първите няколко месеци на мандата си качествата, заради които беше избран за нов главен прокурор", кометира Ячев.  ВСС в този си състав два пъти показа, че трудно се поддава на влияние. В този случай имаше протести, обществен натиск, политически препоръки, но ВСС успя да запази своя самостоятелен образ, което е важно, подчерта той.

Онова, което се иска от улицата, вече надхвърли искането за оставка на Валери Симеонов - всички 160 депутати, които са подкрепили неговата кандидатура за поста заместник-председател на Народното събрание. Натискът в тази посока, според мен, вече цели подмяна напарламентарното мнозинство и въобще на изборните резултати, каза депутатът от НФСБ. Затова Ячев е категоричен, че Валери Симеонов не трябва да подава оставка. Иначе, всеки има право да протестира, преразгелждане на това решение не се очаква, каза още той.

ГЕРБ и патриотите предлагат Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика