НФСБ с нови предложения в защита на туристическия бизнес

1579
НФСБ с нови предложения в защита на туристическия бизнес
Снимка: БГНЕС

НФСБ предлага пакет от мерки за реална финансова помощ от страна на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции за справяне с кризата в сектора на туризма. Промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение бяха внесени днес в деловодството на Народното събрание, съобщиха от партията.

Първото предложение е държавата частично да поеме 60 % (при мярка 60:0) от заплатите на средносписъчния състав на фирми, които се занимават с туризъм спрямо юни, юли и август, миналата година.

Министрите на туризма от ЕС търсят изход от кризата в бранша

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в среща на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема &b...

Става дума за до 1/3 от персонала, като изричното условие е фирмите да са редовни – да са плащали осигуровки и нямат никакви задължения. Срещу това работодателят поема ангажимента да запази работника до една година. В случай, че работникът бъде освободен преди тази 1 година, собственикът на фирмата връща получените суми на държавата.

Втората мярка дава правото на министъра на туризма да издава ваучери за настаняване в туристически обекти за най-малко 7 дни срок. Ваучерите са най стойност 210 лв. и могат да се използват само за вътрешен туризъм. Ваучерът е на стойност 210 лв., тъй като са предвидени по 30 лв. на ден, в рамките на 7 дни. В случай, че почивката е на по-висока цена, тя се доплаща от съответния работник или служител във фирмата.

Отново такива ваучери, но на стойност 100 лв. – държавата предоставя и на учащите се – за зелени училища, състезания, туристически посещения и др., като мярката да е валидна до 31.12.2021 г.

Целта е да се подпомогнат малките туристически обекти като къщи за гости, семейни хотели и други. По този начин да се упражнява натиск – обектите за настаняване да предлагат допълнителни бонуси като допълнителни дни за почивка (повече от предвидените 7 дни) за същите пари, за да се привлекат клиентите. Също така - да се стимулират и четири, и пет-звездните хотели за намаляване на цените, за да се възползват от тази държавна мярка.

В предложените законодателни текстове са описани механизмът за издаване на ваучери, както и начина за изплащане от Министерството на туризма.

Атанас Пъдев: Очаквам фалити в туризма, ако не се преразгледат пандемичните мерки до края на април

Атанас Пъдев е общински съветник в град Павел баня и ръководител на социалистите в балнеоложкия град. И сега и като народен представите...

Важно е да се уточни, че изплащането ще бъде възможно само след доказване, че притежателят на ваучера е нощувал не по-малко от 7 дни в мястото за настаняване чрез извадка от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

Следващата промяна задължава концесионерите и наемателите на плажове да предоставят безвъзмездно (безплатно) всички плажни съоръжения, съгласно одобрени схеми от Министерството на туризма. Срещу това те ще получат 50 % намаление на дължимата концесионна такса или наем.

На четвърто място – предлага се до 1 година след отмяна на извънредното положение Общинските съвети ще могат да променят или отменят туристическия данък.

Следващата промяна е намаляване на ДДС за всички оператори на туристически услуги на 9 % за период до 31.12.2021 г.

На шесто място - в предвидените 172 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за бизнеса (грантове) предимство да имат хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции.

Половината хотелиери ще предложат алтернативен период за направените резервации

Над 60% от хотелиерите възнамеряват да намалят цената на пакетните услуги за почивка, показва проучване на НСИ. През април 2020 г. Нац...

НФСБ предлага и удължаване на срока за връщане на платените екскурзии от страна на туроператорите към групите от 1 месец на 1 година поради тяхната финансова несъстоятелност към момента.

НФСБ предлага промените и посочва финансови разчети за тях:

По чл. 26 за изплащане на 60 % от заплатите са предвидени 46 146 000 лв. Тази сума да бъде заделена от предвидените 1.5 млрд. лв. по мярката 60:40, тъй като последната не намира нужната подкрепа.

По чл. 27 за изплащане на ваучерите необходимата сума е 657 160 000 лв.

За намаляването на концесионните такси на концесионери и наематели на плажове са нужни 4.5 млн. лв., като тази сума е налична в бюджета на Министерството на туризма от нереализирани реклами – т.е. тези пари няма да се търсят от държавния бюджет.

Две групи мерки предлага Министерството на туризма за изход от кризата в бранша

Две основни групи са мерките, насочени в подкрепа на туристическия бизнес в България, за да се преодолеят максимално гъвкаво и бързо по...

Така, общата стойност на мерките в полза на туризма е под 650 млн. лв. , срещу които се гарантират постъпления от няколко милиарда лева.

Данните сочат, че през летния сезон у нас от туристически услуги са се възползвали около 9 млн. туристи. С предложените мерки около 2.8 млн. осигурени лица, както и над 700 хил. ученици частично ще компенсират отсъствието на чуждестранните туристи, но ще спасят бранша от фалит.

Предложенията за промени в Закона са широко обсъдени и одобрени от основните организациите в туристическия бранш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика