Николай Денков: В близко бъдеще няма да разрешим внос на слънчоглед от Украйна

4441
Николай Денков: В близко бъдеще няма да разрешим внос на слънчоглед от Украйна
Снимка: БГНЕС

Дискусията с протестиращите земеделци беше напрегната на моменти. По отношение на слънчогледа като култура ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в днешните разговори сме обсъдили, че ще има определена квота за България и ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма и за какво става дума (става въпрос да се разберат производители, преработватели търговци). Целта е да се гарантира производството на олио в пълния му обем и в същото време да бъде реализирана продукцията на българските земеделци с приоритет. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след дискусиите с протестиращите земеделски производители.

Производители на олио: Забраната за внос от Украйна е антипазарна

По думите му по отношение на останалите продукти - царевица, пшеница и рапица, за които зърнопроизводителите искат забрана за внос – и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки. Денков обърна внимание, че досега не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на внасяните продукти от Украйна.

„Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не – на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях, каза той. Той бе категоричен, че до момента не са установени каквито и да било проблеми с качеството на продуктите, внасяни от Украйна. Министър-председателят подчерта, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители.

Още: Оранжерийните производители подкрепят вноса на украинското зърно, нападнаха протестиращите

И още помощ

Правителството се ангажира също да удовлетвори искането на земеделските производители за ускорено изплащане на държавната помощ за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. Пълната сума от 213 млн. лв. ще бъде изплатена до края на настоящия месец.

Министерството на земеделието ще съкрати и срока за подаване на заявленията за пропаднали площи, като средствата по тази мярка вече са осигурени. В рамките на утрешния ден земеделското министерство ще предостави разчет, на базата на който Министерството на финансите ще направи оценка дали е възможно да бъдат обезпечени допълнителни средства от бюджета по линия на помощта “de minimis”.

Разгледан беше и въпросът на млекопроизводителите - дали може да се намали границата, над която трябва да са предали продукция, за да могат да получат помощ. По темата предстои да бъде направен правен анализ, на базата на който ще се прецени дали може да бъде доказан форсмажор или ще се търсят други правни основания.

Още: Денков: Зърнопроизводителите не искат диалог, два пъти не се отзоваха за среща

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Премиерът с предизборна намеса - даде на ДАНС спирането на Симеоновския лифт

Няма смисъл: Социална комисия не прие увеличението на пенсиите, защото вече е факт

ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитие на туризма

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година

Проф. д-р Костадин Ангелов: Водоснабдяване, туризъм и ново бъдеще за затворената жп гара са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС за Елена

Прехвърлянето на топката за Симеоновския лифт започна: Председателят на СОС посочи кой е виновен

Асен Василев: Борисов иска да се пенсионира като президент, а Пеевски - да стане премиер

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика