Николай Ненчев взе да смята в пленарна зала колко американски танка ще дойдат

9686
Николай Ненчев взе да смята в пленарна зала колко американски танка ще дойдат
Снимка: БГНЕС

Колко броя американски танкове, БТР-и и артилерия ще бъдат разположени на българска територия? На този въпрос на депутата от „Атака” Илиан Тодоров трябваше да отговаря военният министър Николай Ненчев в парламентарния контрол.

Ненчев не даде точен отговор, като единствено уточни, че евентуално в България щели да дойдат 40 танка „Ейбрамс”. Военният министър направи средноаритметичната сметка на база информацията, че в общо шест държави (бел. ред. - Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България), сред които сме и ние, ще бъдат разположени 250 танка „Ейбрамс”.

Митов така и не каза колко танка и колко американски военни ще приемем

Когато станат ясни параметрите на учението в Ново село, кога ще влезе техниката и колко чужди военни ще има на наша територия – п...

Министърът на отбраната цитира и данни от споразумение между България и САЩ, според които на наша територия можело да има много повече оръжие, отколкото всъщност има. Максимално на наша територия можело да има над 1400 танка, а сега сме имали 310, 1750 зенитни оръдия, а сега имаме 1020, 235 бойни самолета при 49 понастоящем, 47 ударни хеликоптера при 12 в момента.

За разположението на военната техника Николай Ненчев се опря на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ от 2006 година. То е подписано по времето, когато БСП беше на власт – сигурно и вие, г-н Мерджанов, сте го подкрепили, обърна се Ненчев към депутата от БСП, който също го попита давала ли е българската държава съгласие за разполагане на американска военна техника. Да, но това съгласие го даде всъщност БСП, заяви Ненчев, който не прие тезата на Мерджанов, че става въпрос за преговори извън споразумението. Мерджанов защити тезата си, посочвайки, че в началото на годината командващият на американските Сухопътни войски в Европа генерал Бен Ходжис дойде в България.

Вие лъжете – в България ще дойдат американски танкове и войници за 18 месеца, а не до края на годината, обвини и Илиан Тодоров. Той цитира изказване на заместник-командира на американските морски пехотинци в Европа генерал Норман Кулинг, който казвал, че от септември тази година военното оборудване ще бъде разположено за 18 месеца в шестте източноевропейски държави, за да покаже ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО предвид действията на Русия в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика