Нинова: Българи загиват от немарливостта на правителството

2291
Нинова: Българи загиват от немарливостта на правителството
Снимка: БГНЕС

Проверете как се разпределят парите за бедствия и аварии от правителствата на Борисов. Ще излезе интересна информация. Къде отиват, кой ги усвоява, нека да проверим това. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

Тя уточни, че депутатите от БСП от Бургас заминават веднага за Бургас, за да помогнат с каквото могат на пострадалите, ако трябва да се направят и дарения.

7 микроязовира в Бургаско са със скъсани стени (ВИДЕО)

7 каскадни микроязовира в област Бургас са със скъсани стени. 4 от водоемите са на територията на община Бургас, два са в община Камено...

„Но, това е действие след събитията. Искам да припомня, че поставяме този въпрос от Мизия поне. 3 от 4 години нищо. Искахме единен орган за следене на язовирите. Имахме информация за проблемни места, където не се вземат мерки“, заяви Корнелия Нинова.

„Проверете как се разпределят парите за бедствия и аварии от правителствата на Борисов. Ще излезе интересна информация. Къде отиват, кой ги усвоява, нека да проверим това. Всяка година загиват хора поради такива решения на правителството. Това не може да продължава“, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че за 4 години нищо не се е предприело.

„4 години се имитира и всяка година някой българин загива от тази немарливост на правителството. Събираме информацията и ще я огласим за разпределените средства по бедствия и аварии. Искан ли е за този регион помощ от кметовете, отпусната ли е, усвоена ли е. В този район не се случва за първи път и преди в Бургаско имаше наводнения и жертви. Рецидивира проблемът всяка година, а решение-никакво. Искаме да проверим в цялата страна как се разпределят средствата от Фонд „Бедствия и аварии“. Те обикновено не стигат, свършват някъде до средата на годината и след това, ако нещо се случи, няма от къде да се помогне“, изтъкна Нинова.

Вероятно има четвърта жертва на наводненията в Бургаско

Наводненията в Бургаско взеха човешки жертви и причиниха големи щети. Към настоящия момент се знае, че възрастен мъж се е удавил в сел...

Според нея е тревожно това, че винаги централната власт прехвърля отговорността на кметовете. Те, от своя страна, в бюджетите си нямали достатъчно средства, за да го направят. „Като стане някоя такава катастрофа винаги се обвинява кметът, а той няма средства в бюджета. Прехвърляш му отговорност, а той няма пари-как да си свърши работата. Това е бягство на централната власт от национален проблем. Питам правителството готова ли е картата с всички опасни места, които могат да предизвикат такива опасни аварии. Там, където е опасно какви мерки се взеха?“, запита Нинова.

„При случая с Мизия ние изнесохме потресаващи данни-собственици, които не се знае кои са, контрол, който не е упражняван с години. Резултат след бедствието-няма. 4-та година няма наказан за Мизия, нито помощ за общината. Оставят се хората да се оправят кой както може. Доскоро там живееха хора във фургони. Това е бягство на държавата от огромен проблем“, подчерта лидерът на БСП.

От друга страна тя отказа да назове името на таксиметровата компания, с чието такси стана втора катастрофа с нея. „За катастрофата се обръщайте към МВР. Те дойдоха на място, има протокол, има акт. В тези документи е записано всичко-номера на коли, имена на шофьори. Не е моя работа да казвам фирмата на таксито. Има си органи в държавата те да отговарят, аз бях потърпевша. Когато пострада човек е редно те да си носят отговорността и разследването“, подчерта Нинова и допълни, че не мисли да си наеме охрана.

Тя бе категорична, обаче, че инцидентът няма да попречи за подготовката за Конгреса и очаква той да бъде интересен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика