Нинова: Доказахме, че не влизаме в скрити договорки с властта, можем да управляваме различно от ГЕРБ

2099
Нинова: Доказахме, че не влизаме в скрити договорки с властта, можем да управляваме различно от ГЕРБ
Снимка: БСП

Парламентарната група на "БСП за България" остана принципна и последователна в 44-ото Народно събрание. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна в последния работен ден на Народното събрание.

"Почтено е преди да даваш оценка на другите и накрая да започнеш от себе си и от началото. Парламентарната група на "БСП за България" имаме четири достойнства в този парламент.

Дариткова: Надяваме се, че в следващия парламент ще има много повече консенсус

Мандатът на 44-тото Народно събрание не бе лек, от първите дни на следващото ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диа...

Първо - влязохме в него с програма за промяна, за държавност, за подобряване качеството на живот, за борба с паралелната държава, задкулисието и за борба със сегашния модел на управление. Още в първите дни получихме предложение да изоставим тази наша цел, да станем част от модела, да предадем почти един милион българи срещу влизане във властта и лични облаги. Отказахме. Останахме принципни, последователни, верни на хората, които ни избраха", каза Нинова.

"Второ - изпълнихме обещаното. Всички поети ангажименти преди изборите внесохме като законопроекти в парламента. Внесохме семейно подоходно облагане за младите семейства, намаляване на ДДС за храни и лекарства, преизчисляване на пенсии, закон за възрастните хора и много други. Трето - не влязохме в скрити договорки с властта, не участвахме в задкулисни плаващи мнозинства, договорени в кабинетите", категорична бе тя. Нинова посочи, че БСП се е превърнала в алтернативата.

"Внесохме 1323 алтернативни предложения по закони и решения на Народното събрание. Ние сме политическата сила, която първа направи и вече наложи като практика опозицията да внася в Нородното събрание алтернативен бюджет", допълни лидерката на социалистите, цитирана от 24 часа.

"Вместо да контролира изпълнителната власт, парламентът стана изпълнител на премиера. Това мнозинство променяше законите често и без оценка на въздействието. Уважаеми управляващи, за 4 години сте променили 23 пъти Закона за лечебните заведения, като изключим ваканциите и неработните дни, това означава, че на всеки 20 дена сте променяли закона. Абсурд в условията на здравна криза. 31 пъти сте променили Кодекса за социално осигуряване. Това означава промяна на всеки 15 работни дни. Последствията са хаотично, противоречиво законодателство.

Корнелия Нинова: Ще освободим фирмите от рекета, на който са подложени

"Ще освободим българските фирми от рекета, на който са подложени, при спечелване на изборите. Никой няма повече да ги изнудва да подкре...

Трето, това мнозинство ще се запомни едно от най-лобисткото", продължи тя. Нинова подчерта, че за 4 години мнозинство е сменило 15 от 19 министри в Министерския съвет заради корупционни скандали и некомпетентно управление. Това означавало, че на всеки 34 работни дни на парламента е сменян по един министър.

Заплатите на депутатите се увеличаваха постоянно, а управляващите отхвърляха три пъти нашето предложение те да бъдат замразени до края на мандата, припомни Нинова.

"България може да се управлява по различен начин. След 10 дни решаваме не просто кой ще стане депутат, ще след 10 дни се залага бъдещето на България. В тези кризисни времена са нужни визионери, държавници, честни хора, професионалисти, които да ни преведат през трудните и отсега с умни политики да заложат гаранции за бъдещето на България", категорична бе тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика