Нинова: ГЕРБ разчиства пътя на Борисов към президентството

6446
Нинова: ГЕРБ разчиства пътя на Борисов към президентството
Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството. Г-н Радев, стоим зад Вас. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията по доклада на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Според нея действията на представителите на ГЕРБ от последните дни показват войната, която те са обявили на президентската институция. "Тя започна от една пресконференция на председателя ви, в която той обвини президента в лобизъм и намекна за корупция. След това беше създадена и тази комисия, която ползвате като бухалка", напомни Нинова.

Тя на няколко пъти в изказването си обяви, че БСП ще застане плътно зад Румен Радев.

"Ние стоим зад президента Радев като партия и прилагаме за тази подкрепа един единствен критерий – той изпълнява ли ангажиментите, които пое по време на предизборната кампания. И за една година той не е отстъпил на милиметър от тях“, категорична беше тя.

По думите ѝ държавническата причина за подкрепата на БСП към президента е, че ГЕРБ използва тази комисия и цялата институция парламент за война с друга институция – президентската за да разчистите пътя на Бойко Борисов към президентския пост. Според нея с тази комисия те използват една институция срещу друга за партийни цели. „Това е една от причините да нарече вас беквокали“, поясни Нинова.

В тази част на речта си Нинова се обърна към премиера и президента, като ги призова да спрат да се "замерват с беквокали".

„Въпреки битките, които водим, ние живеем в парламентарна република. Тук не се намират беквокалисти, това са хората в държавата, които определян пътя ѝ", категорична беше тя.

След това тя се обърна лично към Румен Радев:

"Тези хора отдясно искат да използват този парламент за битка срещу вас. Ние няма да го позволим. Това е разликата между нас. Това е алтернативата, която могат и българските граждани да видят и да избират".

Радев: Борисов подава ръка и има моята, но съпартийците му продължават да безчинстват (ВИДЕО)

Аз оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалог в момента, в който неговата партия води институционална и медийна борба сре...

Нинова беше категорична, че Народното събрание не може да упражнява парламентарен контрол върху президента. "Но за вас правилата и Конституцията нямат никакво значение", добави тя.

Вие направихте "самолетгейт", атакува и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и бе категоричен: "Не ни въвличайте в него."

"Червеният" депутат Таско Ерменков също видя война срещу Румен Радев. Според него от ГЕРБ искали да уязвят президента, за да заеме Бойко Борисов неговото място. "Няма да го заеме, не е дорасъл за това", категоричен бе червеният депутат.

Ерменков видя как пада завесата на представлението "ГЕРБ управлява България", но некадърните, по думите му, актьори нямало да получат аплодисменти.

Красимир Каракачанов: Няма нужда да се бърза със закупуването на самолетите

"Няма нужда да се бърза със закупуването на самолетите за българската авиация. Има поговорка – бързите сделки, комисионни раждат....

Когато станем богати като Саудитска Арабия, тогава да купуваме самолети, предложи от своя страна лидерът на "Воля" Веселин Марешки. По думите му парите за изтребители можело да се похарчат за по-важни нужди.

"Как е финансирана кампанията на Радев" попита Владимир Тошев от ГЕРБ вън от всички дебати по темата.

"Който споменава името на г-н Радев напразно, да се наказва, така ли? Ние не го приемаме за богочовек", включи се Тома Биков, също от ГЕРБ.

"Тук не е мястото, където ще трябва да говорим за финансиране", контрира го соцлидерът Нинова.

„Президентът е човек, не е богоизбран. Сега е г-н Радев, друг път ще е някой друг, но има Конституция и закони в тази държава и те казват, че парламентът не може да упражнява парламентарен контрол върху президента", каза лидерът на БСП. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика