Нинова: Не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, обвързваме ги с ДОСТ

1903
Нинова: Не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, обвързваме ги с ДОСТ
Снимка: БГНЕС

Не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, обвързваме ги с ДОСТ.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. На въпрос кои са възможните партньори на БСП за създаване евентуално на коалиционно правителство, Нинова заяви, че средата в момента е много е несигурна. Тя уточни, че от БСП са провели срещи със социолози и политолози. „Например за реформаторите казват, че са на бариерата, на прага за влизане или не. Не че ние ще направим коалиция с реформаторите, но от това дали те ще влязат, ще се отрази на броя на депутатите на другите партии“, обясни тя в интервю за Агенция France Presse.

Нинова отрече Борисов да е искал тет-а-тет дебат, готова е да прави правителство и с БСП като втора партия

Имахме различни условия за дебата – г-н Борисов искаше дебатът да е с експерти, а аз – лидерски, защото само лидерите могат...

„Социолозите казват, че в момента не могат да уловят какво се случва с партия ДОСТ и дали този натиск, който има в Турция, това организирано гласуване, ще ги вкара над бариерата или не. Не можем да имаме гаранции колко партии и в какво съотношение ще влязат. Мога да ви гарантирам едно – не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ. Взаимно отрицание сме и в политиките, и идеологически, и като стил на управление“, каза още Корнелия Нинова.

Относно това дали „Обединените патриоти -НФСБ, ВМРО и АТАКА“ и „Воля“ на Веселин Марешки са възможни партньори, Нинова поясни, че затова ще разсъждават след 26-ти и то след, като се допитат членовете на партията. „Т.е. ще правим референдум по този въпрос. Най-близки като платформи, ако трябва да говорим за политики и най-близки като платформи сме с Патриотичния фронт“, допълни лидерът на БСП, цитирана от "Фокус".

Тя каза още, че не смята, че ДПС е възможен партньор. „Но пак казвам – не искам да го предрешавам, ще питаме членовете на партията. Това е част от промяната в БСП, която направихме с промените в Устава на партията. Затова имаме и претенцията за промяна в България, защото направихме една много болезнена промяна вътре в БСП с налагане на мандати за депутати - 12 г. не повече. Хората казаха, че искат нови лица, че искат промяна“, каза още тя.

Във връзка с това как оценява реакцията на политическите опоненти на БСП, в частност от ГЕРБ срещу поведението на турския президент Реджеп Ердоган в последните седмици, Корнелия Нинова коментира: „Отдавна и досега го оценяваме като послушание. ДОСТ и ГЕРБ са обвързани. ДОСТ беше създаден по времето на ГЕРБ и с помощта на ГЕРБ. ДОСТ подпомогна президентската кампания на ГЕРБ. Открито имаше призоваване и на лидера им, и в Турция да се гласува за госпожа Цачева“. „Смятаме, че това че сега ГЕРБ мълчат е в подкрепа на ДОСТ, за да могат да влязат в парламента и да им бъдат партньори в следващото правителство. Посещението на Борисов при Ердоган не е случайност. И досега чакаме да информира българския народ какви разговори е провел и какви ангажименти е поел там. Нямаме отговор на това. Така че ние ги обвързваме - ГЕРБ и ДОСТ са заедно“, допълни Нинова.

Корнелия Нинова: Борисов не желае лидерски дебат

"Зависи от Борисов, бихме искали да има лидерски дебат, той държи да е с експерти, което за нас не е приемливо. Ние не сме конферансие...

На въпрос дали се усеща напрежение във връзка с намесата на Турция и действията на партия ДОСТ в страната, тя заяви: „В някои райони има. Хората са притеснени, подложени са на натиск. Не във всички смесени райони, но в някои да. Най-напрегнато ми се видя в Кърджали“, коментира още Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика