Нинова поиска средства за Северозапада и изрази загриженост за националната сигурност на страната

2051
Нинова поиска средства за Северозапада и изрази загриженост за националната сигурност на страната
Снимка: БГНЕС

Регионалните различия в България се задълбочават и заплашват националната сигурност - затова предлагаме исканото от хората от Северозапада в Бюджет 2020. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция "Фокус".

"При нас дойдоха представители на една гражданска инициатива за Северозапада. Ще дам първо думата на тях да представят с какви искрени предложения дойдоха", каза Нинова и откри брифинга.

Северозападният район е най-слабо развитият в целия ЕС

Най-бързо се топи населението в Северозападна България, а най-бавно в Югозападна. Северозападният район е най-слабо развитият в целия Е...

От своя страна представителите на гражданската инициатива поясниха, че причината да стартират тази инициатива е състоянието на Северозападния регион и празните обещания, които години наред са се давали особено преди изборите.

Те искат държавата да създаде Фонд за Северозапада. "Колеги наистина регионалните различия в България се задълбочават. В някои райони се превръщат в опасност за националната сигурност. Затова е необходима държавна, правителствена политика, специализирана, обърната към тези региони.

Това, което предлагат от гражданската инициатива за Северозапада, ще стане наше предложение по време на обсъждане на бюджета за 2020 г. Ще отстояваме техните искания в зала. Ще видите дебата октомври и ноември", каза още Нинова.

Не приемаме, че няма пари за Северозапада, каза от своя страна народният представител от ПГ на "БСП за България" Атанас Костадинов по време на брифинга.

Икономисти: През 2020 г. вероятно ни очаква криза, обезлюдаването в малките общини ще продължи

Малките общини в страната ще продължат да се обезлюдяват. Най-вече тези в Северозападна България и близките до границата с Македония и ...

"Добре дошли имате нашата подкрепа. Ще ви кажа на кратко двете причини, които да ви подкрепим. Благодаря на колегите от Монтана и Враца, че ни подкрепят", обърна се Костадинов към представителите от Гражданската инициатива за Северозапада.

"Бих се обърнал към всички колеги от всички политически сили да обърнат внимание на тази инициатива. 149 български общини, 30 % от населението и 54,5 % от територията е в обхвата на целенасочената инвестиционна програма, разработена от това правителство, която от 2015 г. е само документ", допълни още Атанас Костадинов.

Той посочи, че в Северозапада 5 области, 51 общини, 646 населени места са определени като обезлюдяващи. "Не на последно място ще ви подкрепим легитимно чрез промени в Закона за държавния бюджет.

Ние сме против това, че Министерски съвет изхарчи близо 1 млрд. лв. без абсолютно никакви критерии. Не приемаме, че няма пари за Севепозапада и такъв фонд. Представете си тези пари, с ясни критери и методика, включени в целенасочената програма, която е на хартия", допълни още Костадинов.

Над 14% безработица в Северозапада

14,3% е безработицата в Северозападния регион, съобщиха от Регионалната служба по заетост. Общият брой на регистрираните безработни в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика