Нинова пред АЕЖ: Законът и свободата стоят над партийния интерес

961
Нинова пред АЕЖ: Законът и свободата стоят над партийния интерес
Снимка: БГНЕС

„В момента сме свидетели на груба цензура от страна на ГЕРБ. През последните години има много случаи на засягане на журналисти, които си позволяват да критикуват властта и да споделят различно мнение.

Въпросът за ограничаване на свободата на медиите и човешките свободи е принципен, а не партиен.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с представители от Асоциацията на европейските журналисти - България в централата на партията на " Позитано"20, съобщиха от БСП.

Нинова: За да фалшифицират изборите, ГЕРБ са готови да сринат държавата

Теоретично възможно и законосъобразно е настоящата ЦИК да бъде преизбрана, но процедурата трябва да се задейства. Това каза за вечерния...

На срещата присъства и говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева. Нинова припомни, че срещу нея е организиран политически процес заради филмите й и разследванията срещу корупцията на най-високи нива.

"Ние ще я защитим и в Брюксел, пак по същата причина- да не се ограничава правото на хората да си казват мнението и да вадят данни за корупция, да не се използва прокуратурата за натиск", категорична бе Корнелия Нинова.

С представителите от Асоциацията на европейските журналисти-България беше обсъден и въпросът за честността на изборите. От Асоциацията и БСП се обединиха, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона.

Нинова призова за обща и надпартийна позиция по този въпрос. "Ето, ние даваме пример , че законът стои над партийния ни интерес. Въпреки,че имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор”, каза още лидерът на БСП.

"Поемам гаранция, че ПГ на "БСП за България" ще подкрепи ветото на президента върху текстове от Закона за защита на личните данни. Някои текстове от този закон налагат цензура на свободата на словото. Ако бъде преодоляно ветото, ние ще сезираме Конституционния съд.

Нинова: Всички граждани плащаме присъдите от Страсбург, осъдени сме и заради премиера

"Питам премиера кога ще заведе дело срещу Бойко Борисов за това, че заради него бяхме осъдени в Страсбург за 55 хил. евро." Това изявл...

Има основания да смятаме, че се засягат основополагащи и конституционни права на свобода на изразяване и достъп до информация", категорична бе Нинова.

Според нея ГЕРБ често се позовават на европейски регламенти и правила, но е станало практика да вкарват в законодателството и неприемливи текстове, които нямат нищо общо с европейската практика. Корнелия Нинова добави, че по този начин ГЕРБ крият истинските си намерения за авторитарна власт зад европейските норми.

"Тема на срещата бяха промените в Закона за личните данни. Тъй като въпросът е изключително важен не само за нас като организация, но и за всички журналисти и изобщо за всички, които си служат със словото за журналистически, художествени или други цели, поканихме на среща лидерите на двете най-големи парламентарни групи", посочиха от Асоциацията.

"Частта от закона, която формулира 10 критерия, с които всеки журналист трябва да се съобразява в работата си, създават предпоставки за автоцензура и цензура. Тази формулировка сериозно нарушава баланса между правото на свободно изразяване и правото на защита на личните данни и дава възможност на комисия от изпълнителната власт да ограничава свободата на словото.

Това е поредният случай, в който изпълнителната власт получава възможност да налага санкции на медии и журналисти, докато Конституцията изрично предвижда, че това е единствено в правомощията на съдебната власт", посочиха представителите на АЕЖ.

Нинова за "Ало, Банов": Мълчанието на Борисов е впечатляващо

Реакцията на управляващите е паническа, объркана, противоречива и изобилства от лъжи, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде реп...

Лидерът на БСП пое ангажимент, че въпреки че при първото гласуване депутати от БСП са гласували в подкрепа на приемането на поправките, сега всички народни представители от партията ще подкрепят отпадането на алинеята, предвиждаща 10 критерия, при гласуването на ветото на президента.

Асоциацията изразява надежда, че подобна ще е позицията и на останалите парламентарни сили и заявява готовност да се срещне с представителите на всяка една от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com