Нищо изненадващо - вторият кабинет "Борисов" си пише добра оценка

15367
Нищо изненадващо - вторият кабинет "Борисов" си пише добра оценка
Снимка: БГНЕС

Положителна оценка, единомислие в голяма степен и излизане от международната изолация – това представлява обобщението на работата на второто правителство на Бойко Борисов от устата на вицепремиерите в кабинета.

В желанието си правителството да постига резултати ние прескачаме процедури. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова по време на отчетната пресконференция по повод първите 100 дни от управлението на кабинета на Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Симеон Дянков: И Борисов беше изненадан какво има в КТБ

Да, всичко това се случи – за постната пица, за наричането на Сергей Станишев с името „Съсел”, за „болните стар...

След това твърдение Бъчварова побърза да постави положителна оценка на кабинета. Той успял да се справи с първоначалните си оперативни задачи и да постави общите дългосрочни задачи. Има усещане за успокояване на политическата атмосфера, за установяване на дух на конструктивност, практичност и яснота по дългосрочните цели, твърди вицепремиерът. Като положителен резултат Бъчварова отчете съставянето на програмата за управление, разработена на базата на програмната декларация. Вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация посочи още, че кабинетът е стартирал широк фронт от реформи в няколко сфери - съдебната, здравната, образователната и пенсионната. Стартирала е програмата за саниране, възстановена е работата по основните инфраструктурни проекти

По отношение на онова, което предстои на кабинета и в което все още не са постигнати исканите резултати, Бъчварова призна, че в най-голяма степен това е сработването между правителството и парламентарните групи. Румяна Бъчварова не пропусна да се оплаче, за второто правителство на Бойко Борисов нямало обичайните 100 дни толеранс.

Намерихме голяма степен на единомислие, това ми помага да работя със самочувствие и да чувствам подкрепа в кабинета. Имаме различия, но желанието да се правят реформи и да се променят към по-справедливо решение натрупани проблеми е налице. Това заяви вицепремиерът по социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Социалната политика е приоритет на правителството на Бойко Борисов, обяви Ивайло Калфин. Той посочи, че се чуват много спекулации от предишните управляващи, но за въведените от тях социални мерки, вероятно взимани с добри намерения, парите са свършили още към края на ноември миналата година. Вицепремиерът по социалната политика каза, че първите две одобрени европейски програми за новия период са свързани "Човешки ресурси" и програмата за помощ на най-бедните. Ивайло Калфин обяви, че няма да е коректно да не признае, че това е резултат не само от появата на новото правителство, а и на натрупана преди това работа.

Първанов: Програмната декларация беше по-добра от програмата на кабинета

Програмната декларация беше много по-добра от програмата на правителството. Това коментира тази сутрин президентът в периода 2002-2012 ...

"През 2015 година увеличихме средствата двойно за регионите, в които има висока безработица", отчете Калфин. Той добави, че се работи интензивно по пенсионната реформа, като идеята не е да се промени един или друг параметър, а да се променят всички параметри така, че системата да стане по-предвидима и да има по-високи пенсии за хората.

Видимо е че правителството излезе от международната изолация. Това потвърждават важните визити на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на външния министър на Великобритания Филип Хамънд и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заяви друг от вицепремиерите в правителството – Меглена Кунева. Кунева подчерта, че се е засилила и подкрепата на ЕК за българското правителство. Докладът на ЕК разчиства пътя на всеки, който иска да прави реформи, аз го превеждам като подкрепа за правителството, каза тя. Реформаторският блок е гарант за надеждност и последователност на реформите, увери Кунева.

Най-голямото предизвикателството пред правителството беше балансът между осигуряването на стабилност и стартирането на ключови реформи. Не си позволихме да залитаме нито в едната, нито в другата посока, но стрелката по-често сочеше в посока стабилност, отколкото другаде. Това признание направи вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. В редица сфери - здравеопазване, държавна администрация, правосъдие - реформите имат лице и посока, каза той. Дончев обяви, че би приел критиката, че дори за краткото време кабинетът е можел да бъде по-бърз и решителен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com