X
 
 

Нищо изненадващо - вторият кабинет "Борисов" си пише добра оценка

14829 8
Нищо изненадващо - вторият кабинет "Борисов" си пише добра оценка
Снимка: БГНЕС
Положителна оценка, единомислие в голяма степен и излизане от международната изолация – това представлява обобщението на работата на второто правителство на Бойко Борисов от устата на вицепремиерите в кабинета.

В желанието си правителството да постига резултати ние прескачаме процедури. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова по време на отчетната пресконференция по повод първите 100 дни от управлението на кабинета на Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Симеон Дянков: И Борисов беше изненадан какво има в КТБ

Да, всичко това се случи – за постната пица, за наричането на Сергей Станишев с името „Съсел”, за „болните стар...

След това твърдение Бъчварова побърза да постави положителна оценка на кабинета. Той успял да се справи с първоначалните си оперативни задачи и да постави общите дългосрочни задачи. Има усещане за успокояване на политическата атмосфера, за установяване на дух на конструктивност, практичност и яснота по дългосрочните цели, твърди вицепремиерът. Като положителен резултат Бъчварова отчете съставянето на програмата за управление, разработена на базата на програмната декларация. Вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация посочи още, че кабинетът е стартирал широк фронт от реформи в няколко сфери - съдебната, здравната, образователната и пенсионната. Стартирала е програмата за саниране, възстановена е работата по основните инфраструктурни проекти

По отношение на онова, което предстои на кабинета и в което все още не са постигнати исканите резултати, Бъчварова призна, че в най-голяма степен това е сработването между правителството и парламентарните групи. Румяна Бъчварова не пропусна да се оплаче, за второто правителство на Бойко Борисов нямало обичайните 100 дни толеранс.

Намерихме голяма степен на единомислие, това ми помага да работя със самочувствие и да чувствам подкрепа в кабинета. Имаме различия, но желанието да се правят реформи и да се променят към по-справедливо решение натрупани проблеми е налице. Това заяви вицепремиерът по социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Социалната политика е приоритет на правителството на Бойко Борисов, обяви Ивайло Калфин. Той посочи, че се чуват много спекулации от предишните управляващи, но за въведените от тях социални мерки, вероятно взимани с добри намерения, парите са свършили още към края на ноември миналата година. Вицепремиерът по социалната политика каза, че първите две одобрени европейски програми за новия период са свързани "Човешки ресурси" и програмата за помощ на най-бедните. Ивайло Калфин обяви, че няма да е коректно да не признае, че това е резултат не само от появата на новото правителство, а и на натрупана преди това работа.

Първанов: Програмната декларация беше по-добра от програмата на кабинета

Програмната декларация беше много по-добра от програмата на правителството. Това коментира тази сутрин президентът в периода 2002-2012 ...

"През 2015 година увеличихме средствата двойно за регионите, в които има висока безработица", отчете Калфин. Той добави, че се работи интензивно по пенсионната реформа, като идеята не е да се промени един или друг параметър, а да се променят всички параметри така, че системата да стане по-предвидима и да има по-високи пенсии за хората.

Видимо е че правителството излезе от международната изолация. Това потвърждават важните визити на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на външния министър на Великобритания Филип Хамънд и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заяви друг от вицепремиерите в правителството – Меглена Кунева. Кунева подчерта, че се е засилила и подкрепата на ЕК за българското правителство. Докладът на ЕК разчиства пътя на всеки, който иска да прави реформи, аз го превеждам като подкрепа за правителството, каза тя. Реформаторският блок е гарант за надеждност и последователност на реформите, увери Кунева.

Най-голямото предизвикателството пред правителството беше балансът между осигуряването на стабилност и стартирането на ключови реформи. Не си позволихме да залитаме нито в едната, нито в другата посока, но стрелката по-често сочеше в посока стабилност, отколкото другаде. Това признание направи вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. В редица сфери - здравеопазване, държавна администрация, правосъдие - реформите имат лице и посока, каза той. Дончев обяви, че би приел критиката, че дори за краткото време кабинетът е можел да бъде по-бърз и решителен.

Actualno.com

Етикети:

 • георги 7 георги преди 5 години Профил на трол?
  Оценка нямат и за 2.С готови пари от еврофондове и нови заеми в милярди евро.Закопават държавата за години напред.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Комунягитеее фалират(ОГРАБВАТ) България 2 пъти-при Луканов и Виденов. Искаха да я фалират и при Орешарски но народа възстана.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  АМА ИМАМЕ И ЯТАЦИ , КОЙТО ПАК СА КОМУНЯГИ ДЕ
  : 1 !
 • А вие как мислехте? 5 А вие как мислехте? преди 5 години Профил на трол?
  Если сам себя не похвалишь, будешь ходить как оплеванным.
 • Октомври + 4 Октомври + преди 5 години Профил на трол?
  О С Т А В К А НА ТОВА НЕЩО ПОРЕДНИЯТ КОМПРАДОРСКИ КАБИНЕТ НА ДЪНДИ И АРУБИС , БАНКАТА , КОРПОРАЦИЯТА , ЕК , АМЕРИКАНО/ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО. Реално въпросът е кога , а не как ? Оставка , ОСТАВКА , ОСТАВКА. Въпросът е НЕ ДАЛИ ЩЕ ИМА ОСТАВКА , А КОГА И КАК ЩЕ ДОЙДЕ. ПОНЕЖЕ ТОВА СА големи наглеци и вероятно ще има претърпнали
 • arhar 3 arhar преди 5 години Профил на трол?
  Спомняте ли си , че ... през лятото на 2013 г. Николай Цонев каза в прав текст , че Б.Б. ' новият кръстник ' , а той е бил арестуван и омаскарен, защото е ' отказал да целуне ръката на новия кръстник ' ? Ник. Цонев каза в прав текст и че проблемите на Цветанов със съда идвали от ' новия кръстник ' Б. Б. Дали Николай Цонев е прав ? Всички чухме как Б.Б. каза, че виж още ›› 9; някаква съдийка , чието име журналистите криели, трябвало да получи 400 г. ефективна присъда ' . Сега казва, че Лазаров, Писанчев и Цв. Йовчев били невинни ... Нима Б.Б. не дава разпореждания към съдебната власт кой да бъде осъден и кой не и нима Николай Цонев не се оказа прав ? Моята лична оценка към Б.Б. е 00 . За справка - просташкия разговор от тоалетната в Банкя, където Б.Б. нарежда на Кокинов да оневини приятеля му Миро наденицата за източването на 1 млн лв от европейски програми и където той използва 'термини' като 'пИдал' и 'манаф' . Миро наденицата е един от хората , които многократно омаскаряваха Цветанов , досущ като Сергейчо Сталинишев, др. Кутев, мамин Делянчо, Вальо лимонадата, д.у.дука, сестра Галева, Трактора, Пешо сумиста , ... Преди да стане министър при Б.Б. , Миро наденицата беше кадър на дпс и тогава вкара тонове развалено месо на пазара ...
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  ОСТАВКА НА НАЙ СЛАБОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДО СЕГА .
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Даже си вдигнаха заплатите от радост същите като БСП И ДПС.В условията на криза да вдигат заплати.Това е заглавието на статия, която излезе в интернет с грешната информация, че е писана от англичанин. Истината е, че е писана от БЪЛГАРИН с псевдоним Едуард Стърнс. Казал е някога народът, че каквото си направиш сам, никой друг не може да ти стори. "Напоследък сред нас, британците, стана мода д виж още ›› а си купуваме имоти в България. От една страна, наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга, ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси накланяха везните в полза на решението за една такава – на пръв поглед изгодна – сделка. Но, приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща! Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на земята. Няма по-прост народ от българския и тук аз бих искал да направя едно разяснение. Под "прост народ" аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са тъпанари. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости. Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво, макар и примитивно, общество, поддържат се и търсят път да се развият. А българите, напротив: те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение – стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости. Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата "народ" в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от идиоти – идиоти в гръцкият смисъл на думата. Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава, не, те дори не са тълпа. Те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората, населявали някога това място, за чиито наследници по незнайно каква логика се смятат. Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ? Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския? Долу лапите, простаци, от името "българи". Вие не сте и не бихте могли да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин, не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да споменаваш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България. "Но как така" – ще попитате вие, – "нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България?" Има, разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници и крадци. Те не се стремят да подобрят своето житие – на тях им е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите , а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят. Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко – тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи. "Но защо казваш, че са прости?" – ще попитате вие. Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като..
Последно в Актуално