Няма да има почивки в държавни бази, на закупилите карти ще им връщат парите

5273
Няма да има почивки в държавни бази, на закупилите карти ще им връщат парите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

На закупилите карти за почивки в държавни бази ще им бъдат връщани парите. Това заяви пред журналисти Васил Величков от Координационния център по бежанците към Министерския съвет след като беше изслушан в парламентарната комисия по туризъм за проблема с пренастаняването на украинските бежанци. Той е категоричен, че започналият процес на предлагане и продажба на почивки в държавни бази за служители на институциите ще бъде обърнат.

Предвижда се институциите да бъдат задължени да предоставят базите си за настаняване на бежанците, потвърди Величков. "Всичко, което е държавна собственост е нормално да бъде използвано", подчерта той и изтъкна, че сме в безпрецедентна криза. "Дори да искаме, не можем да изградим палаткови или фургонни лагери за по-малко от 6 - 7 месеца", отбеляза той и посочи, че 5 такива площадки, избрани в 2011 г. и предвидени в плана, са били продадени като имоти в 2017 г. от Министерството на отбраната.  

Държавата пренастанява близо 60 хиляди украински бежанци в нови бази от 1 юни

"Имаме регистрирани 97 068 човека (към 05.05.2022г.) под временна закрила, а в страната пребивават 102 032 жители на Украйна". Това об...

Той увери, че не е спряла работата да се търсят подходящи места за изграждане на такива буферни приемателни центрове.

Величков каза още, че се очакват провокации с наближаването на обявения краен срок - 31 май, до който украинските бежанци трябва да напуснат хотелите. "Вече отделни хотелиери  организират украинците да правят бунтове и да настояват за удължаване на програмата при сегашните условия", съобщи той.

"Трябва е ясно - обявено е какъв е крайният срок по тази програма за настаняване с 40 лева на лице и съответно е ясно кои хотели откога докога могат да ги държат настанени. Същевременно трябва да е ясно, че тази мярка беше публично-частно партньорство с хотелиерите с идеята да се поеме първата вълна, като майките бъдат настанени по най-добрия начин в безопасна среда. Оттук нататък обаче от бюджета на държавата и с евросредства не можем да ги издържаме в такива условия и те трябва да положат усилия да се интегрират в обществото", заяви Величков.  Според него, ако се наложи, възможно е пренастаняване във фургонни лагери. Той изтъкна, че такава е практиката и на Запад. "В цяла Западна Европа ги настаняват в читалища, киносалони, има разбира се и в хотели, и в апартаменти", посочи експертът.

Запитан дали държавата има готовност да разсели настанените в хотели бежанци, Величков заяви, че е създадена такава организация и че държавата разполага с доста превозни средства. "Общо над 40 000 моторни превозни средства в движение, които са собственост на юридически лица от публичния сектор, от които 5000 са микробуси и автобуси, т.е. тя има капацитет", посочи той.

Христо Проданов: След 31 май парите за хотели за бежанците трябва да спрат

Изплатени са парите на всички хотелиери за настаняване на украинските бежанци и няма никакво забавяне на средствата. В това увери турис...

Следващата седмица с анкетьори от НСИ ще бъде събирана информация от украинските бежанци, за да бъдат установени конкретните им намерения дали възнамеряват да се завърнат в Украйна, дали се готвят да отидат в други държави от ЕС, където имат приятели или смятат да останат в България. За целта хотелиерите ще получат инструкции, а на място ще бъдат изпратени анкетьори от НСИ, съобщи Величков. Ще продължи и търсенето на повече места за настаняване в държавните бази, увери той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика