Нов договор за 16 млн. лева подписа МВР за защита на границата

6311
Нов договор за 16 млн. лева подписа МВР за защита на границата
Снимка: iStock

Нов договор подписа Министерството на вътрешните работи за системата ТЕТРА – този път е за доставка на крайни устройства и оборудване, като стойността му е 16 млн. лева без ДДС.

За изпълнител е избран консорциум „Тетраком 2022“. Водещ съдружник в него е фирмата „Сектрон“ с дял от 60,5%, „Комтекс“ е с 37%, „Есри-България“ има 1,5%, а „Сектрон ДООЕЛ Скопие“ е с 1%.

Ангажимент на обединението е да осигури за полицията ни 6000 комплекта ТЕТРА радиотерминали тип 1 с 200 зарядни, други 6000 комплекта радиотерминали от тип 2 с хиляда зарядни. Включени са още 2500 устройства с външно закрепване към ушната мида, 500 устройства за полускрито носене, а 150 – за скрито носене.

За защита на границата: МВР инвестира стотици милиони за комуникации

Даден е вече официален старт на проекта „Изграждане, развитие и оптимизация на цифровата TETRA система и радиорелейна мрежа, упра...

Отделно от това е предвидена доставка на 1300 комплекта мобилни ТЕТРА радиотерминали с антени, 20 системи за програмиране на носимите и мобилните радиотерминали.

Отговорност на съдружниците е също да надградят функционалностите на географската информационна система на МВР за получаване, обработка и анализ на данни от ТЕТРА терминалите, да осигурят технологичен ресурс за обезпечаване на работата на допълнителните функционалности и др.

ТЕТРА е съкращение от Terrestrial Trunked Radio или наземно канално радио. Системата осигурява нискочестотна криптирана комуникация, която се използва за обмен на информация от военни и органи на реда, в помощ на населението.

Поръчката беше обявена на по средата на юни тази година, но един месец по-късно бе прекратена, тъй като постъпи само една оферта. Пет дни след това обаче ръководството на МВР отмени прекратяването и я продължи.

Мотивът бе, че поръчката е включена в проект „Изграждане, развитие и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиорелейна мрежа, управлявани от МВР”, финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост, а приключването й е свързано с надграждане и модернизация на ТЕТРА системата на МВР като единна радиокомуникационна система за осигуряване на криптирана и защитена комуникационна среда за управление, взаимодействие и координация на държавните структури. В това число влизат всички елементи на Единната спасителна система, на всички нива при опазване на обществения ред, противодействие на престъпността, оповестяване и защита на населението при бедствия и аварии, използването й като комуникационна среда за управление на елементите на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и разгръщане на потенциала на системата чрез въвеждане на организационно-технически решения.

МВР избра изпълнител на поръчка – последно условие по Плана за възстановяване

Консорциум „Национална система за критични комуникации“ е избран за изпълнител на обществена поръчка, обявена от Министерст...

Припомняме, че в края на ноември бе даден официален старт на проекта „Изграждане, развитие и оптимизация на цифровата TETRA система и радиорелейна мрежа, управлявани от МВР“. Договорът е на стойност 108 405 677 лв. без ДДС.

Проектът започна с изграждане на базови станции от ново поколение за допълване на радиопокритието на съществуващата ТЕТРА мрежа на българо-турската граница. Дългосрочната цел е покритието да достигне над 95% от територията на България.

Развитието на системата е ангажимент на консорциума „Национална Система за Критични Комуникации“, част от който са две компании – „Телком инженеринг ООД“ с дял от 79.30% (85 965 702 лв.) и „Телелинк Инфра Сървисис ЕАД“ с дял от 20.70% (22 439 975 лв.).

Водещият партньор „Телком инженеринг ООД“ е ексклузивен представител на световния лидер в производството на ТЕТРА оборудване - Airbus.

Водещата в новия договор с МВР фирма „Сектрон“ – отново в консорциум, има контракти с него за следгаранционно обслужване на системите за видеонаблюдение на ГКПП „Капитан Андреево“ и „Калотина“ от октомври миналата година за 1 327 195 лв. без ДДС.

Месец преди това пък е подписала като самостоятелно юридическо лице договор с МВР за доставка на 56 стационарно-преносими уреди за контрол на скоростта, по-известни като триноги, на стойност 2 560 320 лв.

ОЩЕ: Поръчката на "Гранична полиция" за покупка на дронове пак се провали

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Коя е партията с най-стабилен електорат?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика