Нов рекорд в заявленията за гласуване от Турция

1467
Нов рекорд в заявленията за гласуване от Турция
Снимка: БГНЕС

Онлайн заявленията за участие в предсрочните парламентарни избори от Турция достигат нови рекорди. Те вече са двойно повече, отколкото бяха на последните парламентарни и на последните президентски избори.

На предсрочните парламентарни избори през 2014 година ставаше въпрос за 8983 заявления, а на президентските избори - за 8842. Сега, до 17:30 часа на 28 февруари, вече има над 17 800 заявления. Срокът за отваряне на секции зад граница изтече в полунощ на 28 февруари.

Марешки настоя за дебат с ГЕРБ и БСП

Масло в огъня на неразбирателството между ГЕРБ и БСП наля и едно от най-горещите политически имена в последно време - Веселин Марешки. ...

Предварителната уеб регистрация ще позволи на 26 март в секциите зад граница да се пишат по-малко декларации на ръка, което ще намали чакането по опашки и ще даде възможност на повече хора да гласуват, коментира в. "Сега". През целия ден вчера броячът на страницата на ЦИК отчиташе между 4 и 10 нови заявки на минута от Турция. Най-често те идваха от Истанбул, Измир, Бурса и Чорлу. Само в периода между 14:00 и 17:00 часа заявките от Турция нараснаха с около 750.

Преди дни Нова телевизия съобщи, че на изселниците активно помагат хора от ДПС и ДОСТ, които дори събирали паспортите на по-възрастните и директно попълвали данните им в компютъра, след което пращали писмата в ЦИК. На последния вот за НС през 2014 година ограничения в броя на секциите зад граница нямаше, при условие че се съберат поне 40 искания от живеещи в едно населено място. Освен това важеше и правилото за автоматично откриване на секция на места, на които на предишни избори са гласували 100 човека. Вотът за държавен глава през 2016 година пък беше първият, на който ограничението действаше, като за откриване на секция извън дипломатическо представителство вече бяха нужни минимум 60 заявки.

Исканията за отваряне на секции общо в целия свят надхвърлиха 42 000. След Турция най-активно се регистрираха живеещите във Великобритания - над 4600 заявки, в Испания - 2850, в САЩ - 2610, в Германия - 2510 и т.н. Искания за гласуване са получени и от далечни дестинации като Виетнам, Куба, Мексико. Все още не е ясно колко секции ще има в Германия, тъй като режимът за разкриването им там е разрешителен. На последните президентски избори секции имаше само в посолството в Берлин и в консулствата, което предизвика огромни опашки от желаещи да упражнят правото си на глас. В същото време в Германия достатъчно искания за разкриване на секции са събрани още в Аахен, Бремен, Йена, Вилдешаузен, Дортмунд, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Лайпциг, Манхайм, Фрайбург и още десетина града.

На 4 март ЦИК трябва да обяви броя и местоположението на секциите в чужбина.

Много обичам и уважавам жените, но по женски акъл не съм се водил никога

Много обичам и уважавам жените, но по женски акъл не съм се водил никога. Това заяви на брифинг експремиерът Бойко Борисов, на който п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика