Нов скандал с Ирина Бокова тръгна от Великобритания

26385
Нов скандал с Ирина Бокова тръгна от Великобритания
Снимка: БГНЕС

Скандален материал, касаещ бившия генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, публикува британският таблоид Daily Mail.

В свое разследване, британската медия твърди, че Бокова е подписала на 7 август, 2017 година т.нар. "договор за един долар" с мавританския бизнесмен Мохамед улд Буамату. Нещо повече – съгласно публикуваната статия, Бокова го била направила, след като други висши чиновници в ЮНЕСКО са се възпротивили. Конкретно се посочва името на заместник-директора на ЮНЕСКО по онова време Ерик Фолт.

В ПАСЕ имало корупция заради Азербайджан, показа доклад от стотици страници

Разследващата комисия по подозренията в корупция по адрес на действащи или бивши избраници в Парламентарната асамблея на Съвета на Евро...

Договорът е скандален, защото с него Буамату получава дипломатически имунитет, макар да е издирван с червена бюлетина от Интерпол. Причината – сериозни обвинения срещу мавританеца в родната му страна. В Мавритания Буамату е обвинен в пране на пари, укриване на данъци и корупция, като той, естествено, отрича. Обвиненията обаче са официални, но същия месец, в който са повдигнати и Буамату е пуснат за издирване чрез Интерпол, Бокова, като генерален директор на ЮНЕСКО, подписва договора за един долар, с който го прави специален съветник на организацията на ООН. Договорът става факт в последното тримесечие от мандата на Бокова начело на ЮНЕСКО.

Дипломатическият имунитет на Буамату не е пълен, като според Daily Mail ЮНЕСКО няма да се противопостави на полицейско разследване срещу бизнесмена. ЮНЕСКО обаче не коментира повече официално случая с Буамату.

В Мавритания бизнесменът има статут на голям предприемач. Той започва изкачването си към върховете след като става официален представител на "Галина Бланка" за Мавритания. През 1995 година Буамату създава първата частна банка в Мавритания, като си осигурява помощта на дъщерна компания на белгийската Fortis. Следва друго начинание – застраховането, а през 2000 година Буамату става създател на първия телеком в Мавритания. Логично бизнесменът става и председател на Мавританската конфедерация на работодателите. През 2013 година обаче мавританските власти започват разследване срещу Буамату, като подозрението е, че той е успял да укрие 10,3 млн. евро.

Припомняме, че Бокова и съпругът ѝ Калин Митрев се забъркаха в т.нар. Азербайджанска афера. В началото на септември миналата година българската прокуратура стартира разследване срещу Митрев, но поне досега няма официално оповестени резултати – положителни или отрицателни.

Ще има ли Бокова спокойни старини в руски холдинг?

Ирина Бокова е номинирана за член на Съвета на директорите на "ФосАгро" – руски холдинг, един от водещите производители на фосфат...

Според швейцарската телевизия RTS Бокова е една от кандидатурите за директорския пост на Комисариата на ООН по човешките права в Женева (OHCHR), за който трябва да бъде взето решение в близките седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика