Новата левица готова за избори още на предсрочния вот през пролетта?

5409
Новата левица готова за избори още на предсрочния вот през пролетта?
Снимка: БГНЕС

Новото ляво обединение вероятно ще играе още на тези предсрочни парламентарни избори, а формациите в него ще излязат с общи листи. Знак за това даде един от инициаторите му - Костадин Паскалев от БСП, по време на конференцията “Левицата”, която се проведе в Пловдив. Приближени до пловдивския бизнесмен Георги Гергов социалисти не бяха забелязани на събитието, предава 24 часа.

Инициативата “Обединена левица” вече има свой Координационен съвет, стана ясно още на срещата. В нея участваха над 200 души, сред които представители на БСП, АБВ с лидера си Румен Петков и почетния председател - президента (2002-2012) Георги Първанов, “Изправи се, БГ” на Мая Манолова, “Движение 21” на Татяна Дончева и др. Това е втората им среща за бъдещето на левицата.

Трифон Панчев: Първанов, Дончева и Манолова трудно биха се върнали в БСП

Мисля, че трудно биха се върнали в партията хора, които са изключени или изгонени по една или друга причина. Визирам и Георги Първанов,...

“В момента има добър диалог между ръководствата на отделните леви партии и се надявам БСП да се включи активно в този процес, за да може да се постигне ефективно и добре работещо ляво обединение”, коментира Паскалев.

А участниците в срещата излязоха със специално обръщение към делегатите на конгреса на БСП, който ще се проведе на 11 и 12 февруари. В него те обясняват, че лявото обединение не е зад гърба на БСП, нито срещу столетницата.

Създаването на обединението е опит не просто за оцеляване на малките леви партии, а за оцеляване на лявото политическо пространство, обясни Паскалев.

Времето върви, губи се инерция, а трябва спешно да започнем да работим по места, за да хванем тези 4% и да влезем в парламента, заяви Светослав Велков от “Изправи се, БГ”. Ако не направи нещо подобно на “Коалиция за България” и “Нова левица” отпреди повече от 20 г., които бяха печеливши формули за нови избори, няма как да се случат нещата, убеден е пък Георги Първанов. Затова коалицията трябвало да е равностойна. А обявената от Нинова амнистия за напусналите социалисти определи като левосектантска формула.

Дончева: Новото ляво обединение няма да се меси в БСП

Няма да се месим във вътрешните процеси на БСП и действията на новото ляво обединение не могат да бъдат тълкувани като елемент на намес...

Според Татяна Дончева пък на този етап БСП не можела да се присъедини към лявото обединение, но това можело да направят отделни социалисти. Дончева направи аналог с 1990 г., когато БКП/БСП е била натикана в ъгъла, и даде пример с тогавашния председател на партията Александър Лилов. Той смени бранда и програмата и това даде живот на левицата за 30 г. напред. Ние трябва да разсъждаваме по същия начин, макар и не по щампа, обясни юристката.

Според Дончева трябва да се направи обединение по образец на гръцките “Сириза” и ПАСОК. Тя обаче е песимист, че обединението може да стане още за избори през април, по-вероятно била за тези през есента.

“Нужно е някакво обединение вляво. Не трябва да се чака поредните избори да ни го покажат”, заяви кметът на община Садово Димитър Здравков. Той и колегата му от пловдивската община “Родопи” Павел Михайлов, избрани с червени бюлетини, присъстваха на конференцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика