Новият правосъден министър се закани да иска оставката на главния прокурор Иван Гешев

9273
Новият правосъден министър се закани да иска оставката на главния прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Отдавна сме в конфликт с г-н Гешев, но не в личностен конфликт, а в ценностен. Но начинът, по който беше назначен (използвам този термин, а не избран: Когато един избор започне с проблем, целият мандат минава под сянката на проблема), провокираха реакция на адвокатите – принципна и колегиална, но отговорът на г-н Гешев беше личен. Имам право да поискам оставката му и ще я поискам – вярвам, че Конституционният съд ще каже, че като правосъден министър имам това право. След това ще внеса искане за оставката на г-н Гешев – поводът са много и най-различни случаи, които водят до осъждането на българската държава и носят съмнение, че главният прокурор не следва принципите на върховенството на правото. Това каза новият служебен правосъден министър Иван Демерджиев, като каза, че за конкретни производства и случаи ще разберем в конкретика при официалното искане за оставката на обвинител номер едно.

Правосъдният министър изрично посочи и, че Гешев не спазва презумпцията за невиновност и че има много производства, които се бавят нарочно, за да утихне общественото внимание и те да бъдат сложени "на трупчета", но при други се работи много бързо и интензивно и се правят показни арести.

Когато ти скандират: "Позор, оставка и затвор", трябва да имаш самосъзнанието можеш ли да изпълняваш функциите си, посочи Демерджиев. Искам цялостен модел на промяна на работата на прокуратурата и смяната на Иван Гешев, уточни изрично министърът. От думите му излезе, че той не смята, че сегашният главен прокурор работи съгласно принципите на върховенство на правото и закона.

МВР извън звеното на Гешев за изборни престъпления

МВР няма да е част от Националното междуведомствено звено, което ще работи по т.нар. изборни престъпления на вота 2 в 1 на 14 ноември, ...

Основният проблем не е в г-н Гешев, а в системата, институционален. "Но когато едната личност, която няма качества, се добави към институционалния проблем, той се задълбочава", каза Демерджиев. Той повтори основният проблем – че в прокуратурата йерархията важи с пълна сила и "в много случаи" дела се изземват от по-ниски като ранг прокурори, които работят съвестно и отиват във Върховната касационна прокуратура, където "отлежават".

Демерджиев каза и друго – Брюксел поиска по-реален контрол върху главния прокурор, за да получим евромилиардите за възстановяване от коронакризата, затова и България включи такива условия. Подробности какво точно е разписано в Плана ни за възстановяване за главния прокурор и прокуратурата (планът още не е одобрен от ЕК) – НАУЧЕТЕ ТУК!

Ако иска, главният прокурор може (да се заеме сериозно с голямата престъпност). Той има най-големите правомощия, може да изземва дела и да ги дава на който иска прокурор, даде пример правосъдният министър за силата на главния прокурор.

"Канцлерът на Австрия подаде оставка заради съмнения, че нещо в неговата дейност може да е довело до корупция" - така Демерджиев даде пример защо Гешев може и следва сам да си подаде оставката предвид недоволството на гражданите към него "като блюстител на реда" - има сериозно гражданско недоволство според министъра.

За Бюрото за защита на свидетелите, Демерджиев заяви, че то е върнато от българския парламент там, където е създадено и където "работи, подчертавам, законосъобразно". А относно специализираното правосъдие (Спецпрокуратура и спецсъдилищата), Демерджиев обясни, че визията на екипа му в този си вид трябва да бъдат закрити, но не и да няма изобщо специализирано правосъдие. Трябва да се направят 5 звена към апелативните структури, за да са равноотдалечени от централната власт и местните зависимости, смята служебният правосъден министър. "Сериозно реформирано, не закрито", е краткият отговор на Демерджиев за бъдещето на специализираното правосъдие. Той попита и колко осъдени в крайна сметка олигарси има, което да оправдае добрата работа на спецправосъдието, за която говори сегашният главен прокурор, а и заместниците му.

Арестуван протестиращ срещу Иван Гешев е оправдан от съда

Един от арестуваните протестиращи граждани пред резиденция “Бояна” по време на национална среща на прокурорите през август ...

Прозрачност и обществен контрол върху органите на правораздаване, въвеждане на електронно правителство в съдебната система и увеличаване плюс подобряване на достъпа до правосъдие - това са приоритетите на Демерджиев за съдебната система. Той посочи, че изборът на нови магистрати трае години и това е абсолютно неприемливо. Отделно постави въпросът при какви критерии се подбират кадри за европейските правосъдни институции, вероятно визирайки Европейската прокуратура.

Мисля, че сме на един вододел, при който трябва да преминем или от едната, или от другата страна - искам да е от правилната, каза Демерджиев, който е адвокат и беше председател на Пловдивската адвокатска колегия.

Демерджиев говори и по друг проблем - т.нар. инвестиционно гражданство т.е. да се дава българско гражданство при определена стойност на инвестиция. Заради това САЩ не искат да ни дадат безвизов режим, ЕС ни гледа с подозрение - предлагаме парламентът да премахне изцяло тази законова възможност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика