Ново скандално назначение готви правителството

25397
Ново скандално назначение готви правителството
Снимка: БГНЕС

Поредно скандално назначение се готви в държавната администрация, откакто кабинетът Орешарски е на власт. Става въпрос за Държавна автомобилна администрация (ДАИ), където шеф отново може да стане Димитър Чолаков.

Именно при предишния престой на Чолаков начело на ДАИ бяха направени скандални разкрития за корупция при провеждането на шофьорски изпити.

Безсмислена държавна структура = купища проблеми

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) почти не слиза от заглавията на новините. Основно в тези...

През пролетта на 2009 г. се получават редица от сигнали за изнудване на граждани, който карат курсове за шофьорски книжки в София и страната. Оплакват се както кандидат-шофьори, така и собственици на автошколи. Според гражданите, инструкторите им искат по 300 лева рушвет, за да получат книжка. Според инструкторите, корумпирани изпитващи от Държавната автомобилна инспекция принуждават инструкторите да рекетират собствените си клиенти, за да не бъдат късани на изпита.

Няколко месеца по-късно редът на провеждане на изпитите е променен, залага се задължително заснемане на практическия изпит с камера. Уволнени и отстранени са високопоставени служители на Държавната автомобилна инспекция.

Сега Чолаков се оказал единственият кандидат при подбора за директорското място в автомобилната администрация. По думите на Красимир Георгиев - предс. на УС на Асоциация за квалификацията на автомобилистите в България, този подбор се извършва и по изключително непрозрачен начин.

Пред bTV Георгиев беше категоричен, че конкурсите се правят без да се знае кой ги наблюдава и проверява. Той обаче направи уговорката, че няма нищо против самият Димитър Чолаков, а не одобрява порядките, които са действали по време на неговото управление.

За да се внесе чувство на строгост е имало норматив за скъсани курсисти по време на изпитите и всички инструктори са се отчитали. „С огромни усилия наложихме видеонаблюдения на изпита. Но като си поискате записа не може да го видите – само ДАИ ги гледа. Значи аз да контролирам себе си и да видя дали съм го провел добре”, обясни Геогриев.

Той добави, че в момента теоретични изпити почти не се купуват, а за кормуването може да има малки възможности. Но по думите му не бива на този фон да се връща стария начин на работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика