НС избра Теодора Точкова за главен инспектор към ВСС

10966
НС избра Теодора Точкова за главен инспектор към ВСС
Снимка: БГНЕС

Народното събрание избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, предаде „Фокус”.

Съдия Точкова е от Хасковския административен съд, има над 20- годишен юридически стаж. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има по един апартамент в Хасково и Кюстендил, къща в Павликени и къща в Равногор. Доходът на съдия Точкова от трудови правоотношения за предходната година е 43 хиляди лева.

НС прие правилата за избор на нов главен съдебен инспектор

Народното събрание прие с пълно мнозинство процедурни правила за избор на Главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет. Предложен...

Припомняме, че мандатът на главния инспектор е петгодишен.

За избор на главен съдебен инспектор е необходим минимум от 160 народни представители. „За” номинацията на Точкова гласуваха 195 народни представители, 1 „против” - от независимите депутати - Велизар Енчев, и 1 „въздържал се” от Реформаторския блок. Парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ също подкрепиха Точкова, а от „Атака” не участваха в гласуването. Другият кандидат - Вера Чочкова, събра 35 гласа "за", двама бяха против, а 124 се въздържаха.

"След като вчера БСП се прегърна с ГЕРБ за военните бази, днес виждаме отново една много странна коалиция, която е толкова единодушна, че е много съмнителна", каза независимият депутат Велизар Енчев в правото си на отрицателен вот.

Двете кандидатки трябваше да бъдат изслушани в пленарна зала, за да чуят българските граждани техните концепции, каза Енчев. Спорен него този избор се прави на тъмно и за това свидетелства факта, че не е възможно да има само един глас "против".

"Това беше уговорен мач, в който "Атака" не участва", каза Станислав Станилов от "Атака". Депутатите на Волен Сидеров не участваха в гласуването на Теодора Точкова, а подкрепиха другия кандидат - Вера Чочкова.

Чочкова и Точкова бяха номинирани от Съюза на съдиите в България, а внасянето на кандидатурите им в НС бе подкрепено от депутати от осемте парламентарни групи.

Инспекторатът към ВСС е самостоятелен орган, с основна функция да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика