НС изключи потребителските спорове от обхвата на арбитража

2358
НС изключи потребителските спорове от обхвата на арбитража
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие промени на второ четене в Гражданския процесуален кодекс, с които се изключват потребителските спорове от обхвата на арбитража.

Съгласно промените страните по имуществен спор могат да уговорят той да бъде решен от арбитражен съд, освен ако спорът има за предмет вещни права или владение върху недвижим имот, издръжка или права по трудово правоотношение или е спор, по който една от страните е потребител.

Парламентът реши и арбитражните съдилища да се вписват в регистъра към Министерство на правосъдието, предаде Фокус. Съгласно приетите промени в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за Гражданския процесуален кодекс, с които се изменя в Закона за международния търговски арбитраж председателите на арбитражните съдилища ще представят до министъра на правосъдието заявление за вписване в регистъра на арбитражните съдилища към министерството.

Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища. Тази победа стана възможна благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и Народното събрание. Това каза на брифинг в парламента омбудсманът на Р България Мая Манолова по повод приетите промени.

„Искам да благодаря на депутатите от различни цветове за три неща. Затова, че защитиха гражданите и правото им да решават споровете си в легитимен, нормален, държавен съд, а не да бъдат рекетирани от частни съдилища и че ги освободиха от бремето на огромните юрисконсулстски възнаграждения“, посочи тя и допълни, че благодари на депутатите и за това, че не са се подали на корпоративния натиск, на който са били подложени през последните дни и месеци.

„Макар и в последните дни на този парламент направиха едно добро на българските граждани“, подчерта Мая Манолова.

Манолова внесе законодателни промени за арбитражните съдилища

Изключване на потребителски спорове от обхвата на арбитражните съдилища, въвеждане на регламент за действието им, изготвяне на правил...

Тя специално благодари на правната комисия и нейния председателя Данаил Кирилов за това, че са удържали на натиска на различни лобисти. „Законът беше приет по начина, по който го внесох като обмудсман“, каза още Мая Манолова.

Всички арбитражни дела, които са заведени до момента и ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими и трябва да бъдат прекратени, заяви тя. „Текстовете, които бяха приети, повеляват по всички висящи производства да има незабавно прекратяване, тъй като тяхното разглеждане от частни арбитражни съдилища е недопустимо“, заяви Манолова.

"От следващата седмица, след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето", коментира тя.

Омбудсманът поясни, че дела се завеждат само заради юрисконсултските възнаграждения - за да могат монополистите да приберат още и още от своя клиент. „Тези възнаграждения бяха намалени 6 пъти. Сега „Топлофикация“, която масово съди свои клиенти, искаше 300 лева пред СГС, 300 лева при възнаграждение на длъжника и 350 лева пред частен съдебен изпълнител, сега таванът, който ще може да поиска, е не 900 лева, а 150 лева“, уточни Мая Манолова. „Това стана, след като водихме битка цяла година и различни институции не се произнесоха като КЕВР, Комисията за защита на потребителите, Конституционния съд. В крайна сметка го направиха депутатите“, посочи омбудсманът и определени намаляването на възнагражденията като много сериозна победа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика