НС отряза мераците на "Възраждане" за референдуми срещу ЕС и НАТО

1583
НС отряза мераците на "Възраждане" за референдуми срещу ЕС и НАТО
Снимка: БГНЕС

Народното събрание поряза поредния опит на "Възраждане" да прокара промени в Закона за референдумите, които щяха да разчистят пътя на националистите за бъдещи допитвания за членството на страната в Европейския съюз и НАТО. Текстовете бяха отхвърлени с 20 гласа "против", 100 "въздържал се" и 67 "за".

Какво искаше партията на Костадинов?

В законопроекта на "Възраждане" се предвиждаше национален референдум да може да бъде направен от всяка образувана и регистрирана парламентарна група. Освен това се предвиждаше и намаляване на броя на подписите необходими за свикване на референдум от инициативен комитет - от 200 000 на 50 000. Още: Референдум за 3 март: Поддръжници на Радев започват да събират подписи

Депутатите предложиха и броят на подписите, внесени от инициативен комитет, да се намали от 400 000 на 100 000 като това предложение е свързано с разпоредбата, според която парламентът трябва да приеме решение за произвеждане на национален референдум.

Дебатът 

Явор Божанков от ПП-ДБ коментира, че и заради мотивите, и заради качеството на законопроекта, и заради предложенията, може да се направи заключението, че това е инструмент, който преследва съвсем друга цел, а не народът да бъде питан.

"Цялата кампания за парламентарните избори на тази популистка проруска формация беше построена върху референдума, коментира той. Единственото резонно предложение, което трябва да обсъдим, е референдумите да бъдат откачени от изборите", посочи Божанков. "Ако има допитване до хората, то трябва да бъде само по себе си", допълни той. Още: БСП внася подписите за референдум срещу джендър идеологията (ВИДЕО)

Социалистът Георги Свиленски изрази подкрепа за законопроекта и готовност от левицата да направят предложения между първо и второ четене. Трябва да се увеличат някои срокове, други да се намалят, броят подписи трябва да се преразгледат, но не знам дали това, което предлагате, е точният брой, посочи той. Свиленски не се съгласи, че партиите не бива да правят референдуми. Партиите трябва да инициират референдум, трябва да се допитват до българските граждани и да усещат пулса на обществото, смята Георги Свиленски. 

Според Тошко Йорданов от "Има такъв народ" броят подписи за иницииране на референдум трябва да бъде намален. Ще предложим срокът да бъде увеличен на шест месеца, защото три месеца за събиране на подписи е ненормално къс срок, посочи той. В държави с утвърден опит в правенето на референдуми е по-дълъг. Абсолютно правилно е прагът за валидност на референдума да изчезне, добави още Йорданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика