НС прие правилата за избор на нов главен съдебен инспектор

11054
НС прие правилата за избор на нов главен съдебен инспектор
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие с пълно мнозинство процедурни правила за избор на Главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет.

Предложенията за кандидати за главен инспектор в Инспектората към ВСС ще се правят до Комисията по правни въпроси в писмена форма от народни представители или парламентарни групи до 30 януари 2015 година. Депутатите могат да получат предложения от граждански организации, висши училища и научни организации и други.

Изборът на главен съдебен инспектор си остава за бъдещето

Изборът на главен съдебен инспектор изглежда ще се окаже непосилна задача за 42-рото Народно събрание, макар процедурата да е на финалн...

Към предложенията трябва да се приложат писмено съгласие на кандидата, подробна автобиография, диплома за завършено висше юридическо образование и други. Кандидатите ще трябва да представят на комисия концепция за работата си като Главен съдебен инспектор и декларация за имотното си състояние и за произхода на средствата за придобиването на имуществото си.

Мандатът на последния ръководител на Инспектората към ВССС Ана Караиванова изтече още преди години. От тогава вече два парламента не успяват да изберат нов Главен съдебен инспектор. В 42-то Народното събрание се стигна до изслушване на двама кандидати - съдията от Софийския градски съд Вера Чочкова и от Хасковския административен съд Теодора Чочкова. До избор така и не стигна, тъй като политиците не успяха да се обединят около някоя от кандидатурите, информира БГНЕС.

В началото на декември Съюзът на съдиите в България и още редица граждански и неправителствени организации с открито писмо призоваха 43-то Народното събрание в кратки срокове да открие нова процедура за избор на Главен съдебен инспектор. Те припомниха, че Инспекторатът се ръководи от човек с изтекъл преди две години мандат, което противоречи на Конституцията.

До този момент бяха провалени няколко процедури за избор по различни причини, а част от кандидатите бяха компрометирани. За да бъде избран нов Главен съдебен инспектор са необходими гласовете на 2/3-ти от народните представители.

РЗС: Мая Манолова иска да си назначи главен съдебен инспектор

РЗС призовава ГЕРБ като единствената парламентарна опозиция да парира опитите на Мая Манолова да внедри поредното си протеже в съдебнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика