НС с промени на първо четене срещу прането на пари

574
НС с промени на първо четене срещу прането на пари
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. В подкрепа на измененията, свързани с последващите ангажименти на България след присъединяването към Валутния механизъм II, гласуваха 146 народни представители, 36 от "Възраждане" бяха "против" и 16 се въздържаха (15 депутати от БСП и един независим).

Със законопроекта се цели подобряване на ефективността и постигане на пълно съответствие на българското законодателство за превенция срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, както с изискванията на европейски директиви.

Едно от основните предложения е въвеждането на ефективен механизъм за идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление и на адекватни процедури за проверка на служителите, ангажирани в предоставянето на услуги по дружествено управление, чрез създаване на нарочен регистър. Предвижда се и отбелязване в Търговския регистър при установено несъответствие в данните относно действителния собственик.

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС обясни, че измененията са свързани с мерките срещу финансирането на тероризма. Той посочи, че става въпрос не за доносничество по отношение на клиенти, а става въпрос за мерки, които да не позволят през скрити сметки, през неидентифицирани лица, да се финансират терористични организации и организации, занимаващи се с това да подпомагат лица, поставени под санкции. Още: ВАС сезира Конституционния съд за изискванията към адвокатите да докладват клиенти за пране на пари

"Когато при адвокат, счетоводител или финансов съветник дойде лице и попита: „Ще ми дадеш ли съвет сега как да пуснем пари на терористична организация?“, той не може да го приеме като чист клиент, защото това не е вече отношението адвокат и клиент, това е помощ за извършване на престъпление. Когато сте в процесуални отношения обаче, никой не отменя задълженията, които имате като юристи и като адвокати", посочи Манев. Тук става въпрос не за изпирането на пари толкова, колкото за сделките, свързани с финансиране на тероризма, допълни той.

Мартин Димитров от "Продължаваме промяната - Демократична България" посочи, че това е един от четирите критични закона за еврозоната, така че гласуването на първо четене е индикативно. Сега ще се види кой кое е в това Народно събрание и призовавам да гласувате "за", посочи той.

Васил Пандов (ПП-ДБ) изрази съжаление, че становището на адвокатурата не е взето предвид при изготвянето на законопроекта. Този закон трябва да бъде приет, но трябва да се направят сериозни промени между първо и второ четене, смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика