НС създаде комисия за промените в Конституцията

4433
НС създаде комисия за промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха създаването на парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията, предаде „Фокус“. Народното събрание одобри предложението с 118 „за“, „въздържал се“ 14 и „против“ гласуваха 4 депутати.

Припомняме, че във вторник в деловодството на парламента бяха внесени промените в Конституцията с подписите на 132 депутати от парламентарните групи на на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и 8 депутати от БДЦ.

БСП отказа на ГЕРБ да поеме Комисията за промени в Конституцията

БСП отказа да оглави Комисията за промени в конституцията. „Това предложение е интересно и то отговаря на капацитета на нашат...

Промените в Конституцията се предприемат, за да се осъществи планираната съдебна реформа. С предвидените промени се дава възможност на главния прокурор да представя доклади за прилагането на закона на политики и резултати за противодействие на престъпността. Друга съществена промяна заложена там е разделянето на Висшият съдебен съвет на две колегии – съдебна и прокуроро-следователска, както и намаляването на мандата на магистратите на четири години.

В съдийската колегия ще има 13 членове, а в прокурорската 12 членове. Друга важна промяна е, че министърът на правосъдието ще председателства пленума на ВСС. Предвижда се и разделяне на инспектората на ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com