Общинарите в Сливен ще намалят заплатите си, след като в тон с модата ги вдигнаха

16282
Общинарите в Сливен ще намалят заплатите си, след като в тон с модата ги вдигнаха

След като през последните две седмици масово възнагражденията на общинските съветници в страната, в Сливен не останаха назад и съветниците на града си вдигнаха заплатата до 1260 лева. Кметът Кольо Милев пък вече взема 1661 лева. Това предизвика сериозно възмущение и в края на февруари, на редновна сесия, те ще гласуват намаление на възнагражденията си

Промяната стана възможна благодарение на поправки в законодателството, прокарани главно с инициатива на Георги Кадиев. Според поправката градове с жители над 100 000 души възнаграждението е до 70% от възнаграждението на председателя на съответния общински съветник.

ГЕРБ внесе предложение за замразяване на депутатските заплати, Манолова одобри

Предложение за замразяване на депутатските заплати внесе парламентарната група на ГЕРБ. Като мотив за предложението от партията на Бой...

Минути след вота те твърдяха, че числото е условно, и неговото споменаване е спекулация. „Някой може да вземе 200 лв., 300 лв., 1200 лв. не са гласувани, те са гласувани като възможност някои да вземе нещо, ако си изпълни участието във всички комисии”, обясни кметът на Сливен Кольо Милев.

Председателят на групата съветници от БСП Соня Келеведжиева твърди, че не всеки от колегите й ще получава 1260 лв. Само тези, които са участвали в комисии и са присъствали редовно, ще стигнат тавана на заплатата.

На въпрос дали работата й в общинския съвет e 12 пъти повече, отколкото досега, тя отговори: „Зная, че работя качествено в този общински съвет, но не мога да оценя своя труд. Законодателят не би трябвало да позволява общинските съветници сами да гласуват. Сега като ме питате, трябва да ми става неудобно, но аз и сега не съм взела заплата, аз си ги дарявам.”

Седмица преди скандалната сесия, на партиен пленум общинските съветници от БСП получават препоръка - да не вземат заплати над средната за общинската администрация, която е 600-700 лв. Заради това Мариета Петкова от групата на БСП е гласувала против. Твърди, че съвестта не й позволява да получава такива пари. „За мен това е абсолютно разкрачено положение. Начинът, по който е предвидено в закона като текстове, създава възможност за интриги и за такова обществено недоволство”, каза тя.

Правителството вдига тавана на заплатите на висшата администрация с по около 1000 лева

Увеличение с по около 1000 лева на максималния размер на висшите държавни чиновници – това решение вече е взето от Министерския с...

Общинският председател на БСП в Сливен заявява, че е неприятно изненадан от поведението на седмината съветници, пренебрегнали решението на Пленума. Когато скандалът избухва, той ги вика с идеята да се откажат от гласуваните заплати.

„Не бих искал да влизам в кухнята на дебатирането, но няма да скрия, че имаше доста сърдити. Нямаше как да не е така, общественото мнение беше такова. Аз не мисля, че само съветниците от нашата партия гласуваха за джоба си. Проблемът е, че ние сме спечелили изборите и всички гледат нас”, обясни общинският председател на БСП-Сливен Атанас Делибалтов.

Спорната инициатива на сливенските съветници роди не само бурно обществено недоволство, но и поетични шедьоври. Местен поет - Христо Батинков, написа Ода за заплатата на съветниците –„1260”. Самият той получава малко над 200 лв. пенсия за 45 годишен стаж като учител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика