Общините в България масово задлъжняват заради лоши управленски решения

6527
Общините в България масово задлъжняват заради лоши управленски решения

21% от общините в България т.е. 56 общини са в затруднено финансово състояние. Основните причини за ниските приходи, слабият контрол и съответно високите дългове, показва анализ на Сметната палата.

Всъщност се оказва, че за периода 2015 – 2017 година 56 общини имат да връщат 30 или повече процента дълг, отколкото са приходите им за периода. Според експертите това е предпоставка за дефицит. А при 14 общини се наблюдава далеч по-лоша картина – приходите са двойно по-ниски, отколкото трябва да се даде за покриване на дълг.

Бедни общини пак спонсорират МВР

Бедни общини от най-закъсалите райони в страната продължават да правят редовни дарения на МВР за най-елементарни консумативи като горив...

През 2015 година „отличници“ с над двойно повече задължения за плащане са Карнобат, Бяла, Лесичево, Кнежа, Драгоман, Свиленград, Велики Преслав и Тунджа, а тройно по-голям дълг за връщане, отколкото са приходи, имат Малко Търново, Бобов дол и Никопол. През 2016 година с тройно по-голям дълг за връщане спрямо приходите са Айтос и Гулянци.

Основен извод на палатата от анализа е, че общинският дълг като цяло расте. В 43 общини в България през 2014 г. размерът на общинския дълг е увеличен с повече от 50 на сто спрямо предходната година, като в 35 от тях увеличението на дълга е с над 100 на сто. При 12 общини увеличението е с над 500 на сто - Камено, Карнобат, Суворово, Роман, Асеновград, Раковски, Родопи, Сопот, Две могили, Костинброд, Маджарово и Тунджа.

През 2014 година общият общински дълг се пада на 183 общини т.е. 69% от всички общини имат дългове. През 2014 година 171 общини са поели нов дълг, като 108 от тях са с дългосрочно задължение, а 63 – с краткосрочно.

Управление на общински дълг

Правителството ще опрости над 300 млн. лв. на закъсали общини заради грешки по европроектите

Правителството обяви, че ще опрости на закъсали общини 80% от т.нар. финансови корекции - суми, които те трябва да връщат по европроект...

В 13 общини не са спазени законовите изисквания и годишният размер на плащанията по общинския им дълг надвишава 15 на сто от средногодишния размер на собствените им приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години. Годишният размер на плащанията по общинския дълг от тези общини е в съществено несъответствие с действащата правна рамка - надвишаването на лимита е в границите от 17 на сто до 79 сто. Министърът на финансите е поискал за тези общини извършване на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Кметовете на 47 общини не са спазили законовите изисквания и не са изпратили решението на общинския съвет заедно с годишния отчет за състоянието на общинския дълг за 2014 г. на министъра на финансите или са го изпратили след законовия срок. От тях в четири случая отчетите не са изпратени, тъй като не са приети от общинските съвети.

Кметовете на 55 общини не са изпратили в Сметната палата решението на общинския съвет, заедно с годишния отчет за състоянието на общинския дълг за 2014 г. От кметовете на общини със забавени плащания при обслужването на дълга също не е изпълнено законовото изискване за изпращане на информация до Сметната палата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев притеснен: Страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Борисов в Кърджали. Ето какво обеща предизборно

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Нови данни за катастрофата с Кирил Петков: Кой как шофира? (СНИМКИ)

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика