Очаква се Мария Габриел да се оттегли като кандидат за премиер

1348
Очаква се Мария Габриел да се оттегли като кандидат за премиер
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес номинираната за кандидат за министър-председател с първия мандат за съставяне на правителство Мария Габриел да оттегли кандидатурата си.

На извънреден брифинг в неделя следобед Габриел обясни, че в понеделник ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за министър-председател на България.

Габриел бе категорична, че от коалицията няма да участват в преговори за втори мандат.

„Оценявам, че разговорите продължиха и през последните дни. Благодаря на всички за търпението и най-вече на моя преговорен екип. Благодаря изключително на Николай Денков. Последните месеци стана ясно, че важни реформи за България се случват с ГЕРБ. Показахме, че може да отстъпим в името на националния интерес. И вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме „не”. „Не” на постоянните нови условия. Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа от среща искането ни за споделена отговорност", допълни Габриел. И изрази съжаление от създалата се ситуация. „Надявам се да се върнем към нея след избори, които се надявам да се проведат с мисъл за страната и повече смирение и прозрачност за повече отговорност. Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи до ден последен на това правителство. Благодаря на всички колеги, с които не си казахме лоша дума", поясни Мария Габриел. „В опцията за избори искам да покажа колко е важно това, че кампанията ще зависи от нас - дали ще се нахъсват хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората, или ще си дадем време ясно да откроим важните приоритети и ще се отиде на преговори след изборите с уважение към другия", каза още Габриел.

„Ясно искаме да заявим, че преговорните дни не бяха напразни. С общи усилия успяхме да изготвим едно добро споразумение, което да послужи за основа при едни евентуални бъдещи преговори след изборите. Не бяха напразни обаче изречените по наш адрес обидни епитети. Те много ясно показаха, че всъщност не успяхме да надскочим фразата „некоалиция, непартньори и неприятели”. Ясно отразяват и какво всъщност реално е мнението на преговарящия екип за самите нас и че с това недоверие, което беше демонстрирано, не може да спечелим доверието нито на българските граждани, нито на чуждестранните ни партньори”, заяви Рая Назарян.

На журналистически въпрос какво е условието, което от ГЕРБ не са успели да преглътнат, Габриел каза следното: „В момента, в който дадохме заявка, че може да отстъпим за Министерството на отбраната и на енергетиката, беше поискана смяна и в Министерството на вътрешните работи". И бе категорична, че не е разговаряла с Асен Василев.

ОЩЕ: ПП-ДБ с последен призив към ГЕРБ: "Да подпишем споразумение с премиер Мария Габриел" (ВИДЕО) 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика