Очаквано: Демократична България няма да подкрепят кабинета на "Има такъв народ"

5351
Очаквано: Демократична България няма да подкрепят кабинета на "Има такъв народ"
Снимка: БГНЕС

С абсолютно единодушие „Демократична България“ няма да подкрепят предложението на ИТН за състав на Министерски съвет. Новината съобщи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов на брифинг в Народното събрание.

По думите му промяна с ДПС през задния вход не може да се прави. Промяна може да се направи само с хора, които имат високо доверие още от самото начало. От самото начало няма да подкрепим каквото и да било правителство, а правителство, което може да направи промяната, подчерта Христо Иванов.

ДБ не могат да допуснат да предадат своите избиратели, подкрепяйки едно правителство, което не можем да кажем, че е правителство на промяната. можем ли да подкрепим едно мнозинство, което се декларира като плаващо, запита Христо Иванов.

Ето защо "Зелено движение" от ДБ няма да подкрепят проектокабинета на ИТН

Момчил Даскалов, член на Националния съвет на Зелено движение, споделя аргументите си защо не подкрепя проектокабинета на Слави Трифоно...

Можем ли да подкрепим едно правителство, което не е договорено, а е наложено чрез заплахи и диктати, продължи да пита депутатът. Можем ли да излъчим правителство, което стъпва на една декларация – не можем, категоричен бе Христо Иванов.

Демократична България не са се договаряли с "Има такъв народ" за нищо, посочва Иванов.

В програмата на ИТН нямало ангажимент за отстраняване на Иван Гешев, за съдебна реформа, за възстановяване на енергийния суверенитет, разгърната програма за зелени и климатични политики, за доброволна ваксинация, борба с корупцията, мръсните пари, за присъединяване към ЕС. „При тези липси можем ли ние да подкрепим – не!“, подчерта Христо Иванов.

Той подчерта, че третият мандат, който ще връчи президентът Румен Радев, е кризисният и призова с него да бъде съставено "нещо, което да работи".

Извън ГЕРБ и ДПС всички сме длъжни да разговаряме за правителство с ограничен мандат 6-8 месеца, което да свърши няколко много важни неща - да преведе страната през задаващата се вълна на ковид, през зимата, бюджета, България да влезе в процеса на Плана за възстановяване, изреди той.

Депутат от ИТН: Различията с "Демократична България" са по-големи

До този момент политическото ръководство на "Има такъв народ" не е обсъждало как да постъпи, ако сигналите за плагиатство от страна на ...

Той призова партиите в парламента да са смирени, да направят крачка назад и да дадат на хората управление, "което не оставя вкуса за унижение, подмяна, диктати и извиване на ръце".

На въпрос как ще отговори на обвинението от страна на ИТН, че „Демократична България”, както и „Изправи се БГ! Ние идваме”, с отказа си за подкрепа тласкат страната към нови избори, Иванов отговори: „Опитвам се да не влизам в тона, който вече видяхме от ИТН. Защото не искаме да горим мостовете.

Имаме какво да отговорим на всички нива. Цялата страна видя, че предложеното е абсолютно неприемливо и негодно. Това е факт, който никой не може да отрече. Да гласуваме за това – това е предателство към нашите избиратели”.

Според него ИТН нямат капацитета да направят промяна. Въпросът е да проявим отговорност, да видим кой ще бъде невиновен и кой ще поеме отговорност да състави правителство, посочи той.

Христо Иванов видял още как ИТН показвали определена склонност да влизат в колаборация с ДПС. Ако третият мандат бъде връчен на БСП, те ще трябва да си носят отговорността и няма да получат подкрепата н ДБ, каза още Христо Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика