Окончателно: 2-ри януари 2017 г. ще е почивен ден

63374
Окончателно: 2-ри януари 2017 г. ще е почивен ден
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на второ четене промени в Кодекса на труда, с които отпада сливането на празнични и почивни дни, както и отработването в събота. Измененията бяха предложени от правителството в оставка.

2-ри януари остава почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен.

На първо четене: Втори януари е почивен ден

Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса на труда, с които отпада сливането на празнични и почивни дни, както и отрабо...

С 93 гласа "за", 4 "против" и 16 "въздържали се" депутатите сложиха край на сливането на почивни дни с уикенда, както и на отработването в събота. Приетите промени обаче предвиждат, когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Заради това, че 31 декември (събота) не е официален празник, няма да се почива и на 3 януари 2017 г.

Така през 2017 г. неработни дни ще бъдат 2 януари; 3 март; 14 и 17 април (разпети петък и понеделника след Великден); 1, 8 (понеделникът след Гергьовден) и 24 май; 6 и 22 септември; 25 и 26 декември.

Actualno.com припомня, че почивните понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, бяха одобрени по-рано от комисията по труда и социалната политика на Народното събрание.

Правителството предложи новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота.  Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалния министър в оставка Зорница Русинова. Тя премахва сливането на почивни дни и отработването им. За официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда. Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година.

Работодателите полудяха заради очертаващите се почивни дни по нов закон

Днес, 20 декември, от 11:00 часа парламентът ще заседава извънредно, като се очаква да гласува окончателно промяната в Изборния кодеск,...

Бизнесът обаче не харесва и тази схема, стана ясно от предоставените в социалната комисия становища. Според работодатели не било нужно да се дава извънреден почивен ден в понеделник.

Заради готвената промяна и четирите големи работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, вкупом изпратиха снощи (19.12.2016 г.) до медиите декларации против евентуалното ѝ приемане. Причината - мярката била в противоречие с Конституцията, нямало количествена оценка за въздействие на готвената законова промяна, нарушава и Кодекса на труда и конвенции на Международната организация на труда (МОТ) за работното време и социалния диалог, защото проекта за промяна не е обсъждан в НСТС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика