Окончателно: Митничарите получиха функции на разузнавачи

5044
Окончателно: Митничарите получиха функции на разузнавачи
Снимка: МВР

Агенция „Митници“ се преструктурира - в Централно митническо управление и териториални дирекции. Това решение беше взето на първото заседание на Министерски съвет за новата година.

В централното митническо управление ще има две главни дирекции - за митническо разузнаване и разследване и за информационни системи и аналитична дейност.

От догодина - митничари ще стават и разузнавачи

От 7 януари догодина Агенция "Митници" престава да съществува в сегашния си вид и от следващия ден вече трябва да заработи като нова ст...

Декларираната идея е да има облекчаване на бюрокрацията. В централното управление обаче се удвояват служителите - от 560 на 1304 души, като те ще се преразпределят по различни дирекции. Но в правителственото решение се казва, че "с преструктурирането ще се постигне оптимизиране на администрацията с отпадане на излишни структури, повишаване на ефективността на работа на митническите учреждения и оптимизиране на натовареността на митническите служители", което щяло да увеличи приходите, събирани от агенцията.

Задачи

Новата дирекция ще участва в разработването на митническата политика в областта на превенцията, разузнаването и разследването на административни нарушения и престъпления. Тя ще ръководи и контролира дейността на териториалните отдели. Разкриването и разбиването на незаконен трафик на наркотици, изделия, свързани с отбраната, стоки с двойна употреба ще са основно нейно задължение.

Разузнавачите-митничари имат право да извършват проверки на лица, които съхраняват или извършват дейности с акцизни стоки, както и да обезпечават доказателства. Контролът при пренасянето през границата на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях също ще е задължение на тази дирекция. Тя ще разработва и прилага мерки за защита на интелектуалната собственост.

200 кг хероин откриха наши митничари на "Капитан Андреево"

200 кг хероин са конфискували митничари на ГКПП „Капитан Андреево“. Дрогата била скрита в товарен автомобил, пълен с фаянсо...

Митническите разузнавачи и инспектори ще следят и контролират лица, обекти, стоки и транспортни средства, за които е идентифициран риск. Те са и тези, които ще действат като "профайлъри" и ще следят за рискови лица и нарушители с цел идентифициране и превенция. Когато се налага извършването на проверки, това е дирекцията, която ще планира и организира как се правят те, включително чрез координационен център, като при необходимост осъществява прякото им оперативно ръководство.

Митническите разузнавачи ще имат правомощия заедно с Гранична полиция да извършват проверки в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове и на цялата територия на страната. Ако се наложи издирвателна операция или бъдат задържани нарушители, служители на тази дирекция ще конвоират заподозрените лица.

Те са и тези, които ще наблюдават интернет пространството и събират и анализират данни, за да разкрият или предотвратят нарушения и престъпления. Тяхна ще е инициативата за образуване на административнонаказателни производства, както и изготвянето на актове за наказания, споразумения или отказ от тях.

Центровете за анализ на дирекцията ще са оборудвани със съответната техника и ще работят без прекъсване в рамките на денонощието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика