Орешарски: Няма връзка между спрените евросредства и "Южен поток"

13551
Орешарски: Няма връзка между спрените евросредства и "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Не бих искал да правя такава връзка. Иска ми се да няма такава връзка и имам уверение от страна на Европейската комисия, че няма връзка между спрените преди дни европейски средства и проекта "Южен поток".

Това заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос от страна на "Атака" дали има някаква връзка между спрените плащания по ОП "Регионално развитие" и проекта "Южен поток", предаде БГНЕС.

"Не мисля, че има такава връзка. Иска ми се да няма, ако трябва да съм по-точен. Имам уверение от страна на Европейската комисия, че няма такава връзка", бяха точните думи на Пламен Орешарски.

Премиерът призна, че около "Южен поток" има различни тези по отношение на ползата и вредата от проекта. Това е голям проект и това е нормално, коментира премиерът.

Той се е запознал вчера с наказателната процедура във връзка с "Южен поток", като най-общо ЕК има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Русия на Третия енергиен пакет.

Този договор беше подписан през 2008 година, а пакетът е приет през 2010 година, подчерта Орешарски. Премиерът гарантира, че страната ни гледа сериозно на коментарите на ЕК и ще проучи внимателно бележките, ще подготви необходимите отговори, ще стартира корекционни мерки и ще се ползва активно от подкрепата на експерти на ЕК.

"Едно е да ни се иска, друго е да е така", отговори от своя страна Павел Шопов и коментира, че ако върху правителство е оказван натиск то би трябвало да съобщи на народните представили за това, за да могат те да застанат зад кабинета и да воюват за реализирането на проекта.

По отношение конкретно на спрените средства по двете оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие" Орешарски коментира, че грешки и нередности и по двете програми се откриват във всяка година от предишния програмния период, като са съсредоточени най-вече в периода от 2010 до края на 2013 година.

В съобщението на ЕК се посочват нередности по пет проекта - три от тях са на Община Бургас, на Община Асеновград и проект на МВР, обхващаш три кабинета - на Цветан Цветанов, на служебния министър Петя Първанова и на сегашният Цветлин Йовчев.

"Предстоят още одити и имам своите притеснения, но не можем да направим нищо за миналото. Можем да укрепваме системите за финансов контрол, на които и към днешната дата не можем да сложим отлична оценка", призна Орешарски.

Пламен Орешарски коментира и емитирането на дълг от 3 млрд. лева, като отново припомни, че той е бил обсъждан през миналата година в рамките на Закона за държавния бюджет. От 18 - 19 век държавите перманентно емитират дългове, за да финансират излизащи в падеж стари дългове, обясни Орешарски и не скри, че не вярва в ГЕРБ да не знаят това. Гледа са нетното увеличение на дълга, а на тегленето на такъв, за да се финансира стар дълг, подчерта премиерът.

Орешарски, защо даде "Южен поток" на фирмите на Пеевски, пита Румен Петков

Грабежът в енергетиката във времето на управление на кабинета „Орешарски” достигна колосални размери. Премиерът съумя да ди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика