Орязването на КЕВР мина на първо четене през комисия

6519
Орязването на КЕВР мина на първо четене през комисия
Снимка: БГНЕС

Комисията по енергетика в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които управляващото мнозинство планира да намали и да подмени настоящия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Вносители на промените са депутатите от управляващото мнозинство Виктория Василева ("Има такъв народ"), Ивайло Мирчев ("Демократична България"), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната") и Георги Свиленски (БСП). Решението в комисия беше взето с 12 гласа "за" и 6 "против".

Според приетите промени броят на членовете, заедно с председателя, от сегашните 9 трябва да намалее на 5. Това ще стане като се променят и някои от изискванията за професионален опит. Предлага се вече двама, а не четирима, от членовете да са магистри в областта на енергетиката и с поне 5 г. стаж по специалността.

Освен това, в допълнителните разпоредби на проектозакона се предлага текст, според който в деня, в който законът влезе в сила - в случая това е денят на обнародването му, се провежда жребий, чрез който се прекратява дейността на двама от членовете на регулатора със стаж в областта на енергетиката. Проектът гласи, че жребият се провежда в Народното събрание сред членовете на КЕВР със стаж в енергетиката, чиито мандат не е изтекъл.

Това на практика означава, че от тримата, чиито мандат не е изтекъл, чрез жребий ще може само един да запази поста си.

Допълнително броят на комисарите ще бъде намален с предлагания текст, според който се отменя сега съществуващата разпоредба, с която се изисква поне един от членовете да има юридически стаж и също поне един да е със стаж в областта на икономиката. "По този начин се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един председател, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационните услуги", пишат в мотивите си вносителите.

Чрез предложената промяна се оптимизира числения състав на комисията като независим колегиален орган, като ще бъдат реализирани значителни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по- добро експертно обезпечаване на комисията, мотивират още идеята си вносителите.

Готви се орязване на състава на КЕВР

Съставът на КЕВР да бъде намален – това предвиждат внесени в деловодството на парламента предложения за промени на Закона за енер...

Очаква се промените да влязат в пленарна зала още утре.

Дебатът

По време на дебата в комисия бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев каза, че всъщност целта на намаляването на числения състав на КЕВР, особено в състав "Енергетика", е управляващото мнозинство да "овладее" комисията, защото ще има двама от трима от членовете. Рамадан Аталай от ДПС също заяви, че по този начин КЕВР от независима, че стане зависима от управляващите.

Вносителят Ивайло Мирчев коментира, че целта на управляващите е в България отново да има независим регулатор, затова са предложени конкретно тези промени. Драгомир Стойнев от ПГ на "БСП на България" счита, че не е важен толкова численият състав на КЕВР дали регулаторът ще бъде независим. Той изтъкна, че в момента се спазват същите процедурни правила, които са били преди това и по никакъв начин не се оказва въздействие и влияние върху КЕВР.

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обърна внимание на това, че в промените се вижда най-малкото, че няма да има партийни квоти. Според Делян Добрев обаче и сега няма такива партийни квоти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика