Осман Октай: Партиите не са на ниво, за да решат задачата "правителство"

15620
Осман Октай: Партиите не са на ниво, за да решат задачата "правителство"
Снимка: БГНЕС

Политическите формации, които влязоха в този парламент, имат много сложна задача и мисля, че не бяха на нивото на избирателите, за да я решат. Това каза бившата дясна ръка на Ахмед Доган – Осман Октай.

Според мен ръководството на ГЕРБ подходи сериозно и направи всичко възможно, за да води разговори за съставяване на парламент. Държавата има неотложни задачи – КТБ, еврофондовете, бюджета. И бягството на парламентарните групи е непоемане на отговорност – всички са съгласни, че трябва да има правителство, а не искат да са в него, заяви Октай.

Преди първото заседание на НС - никой не иска да вземе властта

В четвъртък (23 октомври), след като говорихме с ГЕРБ, уж имаше разбирателство. Разговорите по медииите не ги приемаме – една сут...

Ако няма съгласие за правителство, най-добре е да има предсрочни избори възможно най-бързо. Вариант е да се даде допълнителен мандат на този служебен кабинет, който да изпълни програма с 5-10 пункта, за които трябва парламент, смята Октай.

Според бившата дясна ръка Бойко Борисов е готов да поеме отговорност, но иска поемане на отговорност и от всички останали в парламента. В разговорите сега видях много провокации – само „Патриотичният фронт” се държа отговорно, като още при първата среща с ГЕРБ дойдоха и Валери Симеонов, и Красимир Каракачанов. Приемам като провокация присъствието на Трайчо Трайков в преговорната група на Реформаторския блок, провокация беше и присъствието на Светлин Танчев в групата на „България без цензура”.

Самият Октай добави, че е имало твърде много публичност и говорене по медиите относно преговорите за правителство. Публичността подсказва остри думи, които могат да провалят сформирането на избори. Изказванията на всички, извън ГЕРБ, бяха провокативни – те не излязоха от предизборната кампания и агитация. Всички си държат на своето, на своята програма. Дори ГЕРБ да имаше самостоятелно мнозинство, трябваше да има консенсус по ключови задачи. А поведението на „Патриотичния фронт” ми напомня 90-те години, когато ДПС влезе в управление със СДС (бел. ред – правителството на Филип Димитров) и след 10 месеца кабинетът падна, защото нямаше подписано коалиционно споразумение, подчерта Октай.

Бившата дясна ръка счита, че Борисов е направил силен ход с предложението си Михаил Миков да стане председател на Народното събрание. Така Борисов показа, че БСП е слаба и разединена - по-добре за самата БСП беше Миков да приеме, дори по-късно да се окаже така, че той не е председател, смята Октай.

Калфин: Ще бъде изключително безотговорно, ако има нови избори

ГЕРБ има възможност за съставяне на правителство. Ако се стигне до нови избори, ще бъде изключително безотговорно. Това заяви членът на...

Ако до сряда, 29 октомври, не видим воля за сформиране на Бюджетна комисия, значи ни чака хаос, завърши бившият депутат на ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика